Politika

Vasárnapi kávé - Deák Dániel: "Magyarország nyugodtan nevezhető a béke szigetének"

Vasárnapi kávé - Deák Dániel: "Magyarország nyugodtan nevezhető a béke szigetének"

A XXI. Század intézet vezető elemzője szerint Szegeden sem előre lefutott a választás

Márton Andrea
2024. január 21., vasárnap
Vasárnapi kávé - Deák Dániel: "Magyarország nyugodtan nevezhető a béke szigetének"

A Vasárnapi kávé című sorozatunk e heti részében Deák Dániel a XXI. Század intézet vezető elemzője, magyar politológus, a Megafon Központ véleményvezére. Dániel gyakorlatilag a hét minden napján, reggeltől estig a politika ütőterén tartja az ujját. Beszélgettünk vele a közelgő választásokról, Izraelben zajló háborúról, Ukrajna helyzetéről, Donald Trump előválasztásáról.

Deák Dániel a XXI. Század intézet vezető elemzője (Fotó: SzegedMA)

 

 

- Lengyelországban nagy politikai változások zajlanak éppen, az eddigi nemzeti kormányt leváltotta a globalista hatalom. Ennek a fordulatnak milyen hatása lesz a V4 együttműködésére - azon belül a lengyel-magyar kapcsolatokra?


- Lengyelországban a tavalyi év során átvette a hatalmat az új globalista kormány, amely azonnal elkezdte a politikai tisztogatást a jobboldallal szemben: a közmédiába jogellenesen, rendőri erőszakkal törtek be, emellett az előző kormány tagjai közül többeket is letartóztattak. Ez komoly belső feszültséget eredményezett Lengyelországon belül, több tízezres tiltakozás is volt a balliberális kormányzattal szemben.

A jelenlegi lengyel kormány, a jelek szerint nem érdekelt a V4 együttműködés erősítésében, komoly törés látható ebben a közép-európai együttműködésben: 

míg Magyarország és Szlovákia szuverenista, addig Csehország és Lengyelország globalista kormányzattal rendelkezik, Brüsszel elvárásait követik.

Ebből fakadóan nehézkes a közép-európai együttműködés, a kérdésben az EP-választás, illetve az amerikai elnökválasztás hozhat változást: 

ha Brüsszelben és Washingtonban is jobboldali fordulat jön, akkor a globalista kormányok mozgástere is változik, sokkal eltökéltebbek lehetnek a politikájuk újragondolásában és az újra lendületet adhat a közép-európai együttműködésnek.

Magyarország ebben a helyzetben Szlovákiával, Ausztriával, Romániával és Szerbiával tud együttműködni a térségben, velük hatékony az együttműködés. Elég csak arra gondolni, hogy ezen a héten volt itt Robert Fico szlovák kormányfő Budapesten, aki igen baráti hangot ütött meg a magyar miniszterelnökkel közös sajtótájékoztatóján és kijelentette: nem támogatja Magyarország megbüntetését Brüsszelben.

NÉVJEGY

Deák Dániel 1992. március 21-én született Budapesten. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte kitűnő minősítéssel. 2013-ban politológia BA szakon szerzett diplomát, majd 2015-ben a politikatudomány MA szakot is elvégezte. Szakterülete a magyar belpolitika, médiapolitika és az európai belpolitika. 2011 és 2017 között a Nézőpont Intézet elemzője és projektigazgatója. Részt vett számos médiaelemzés elkészítésében, így többek között az évente megjelenő "Magyarország a világsajtóban" és a negyedéves híradóelemzés is hozzá fűződik. Szintén szerepet vállalt számos, aktuális magyar és EU belpolitikai témájú politikai elemzés elkészítésében. 2018 februárja és 2019 márciusa között a Figyelő főmunkatársa, ahol a korábbi munkáihoz hasonlóan politikai elemzéssel foglalkozott az újságírás és interjúkészítés mellett. 2019 áprilisától a XXI. Század Intézet vezető elemzőjeként dolgozik.


- Lengyelország mindig is nagy támogatója volt Ukrajnának. Az EU-hoz való közeledését is szorgalmazta. Viszont a mostani állapotában Ukrajna felvétele az Eu-ba kockázatokkal járna. Milyen veszélyekkel járna az ukrán tagság? Mennyibe kerülne ez nekünk és valójában kinek az érdeke az ukrán tagság?

- Ukrajna esetleges uniós tagsága hatalmas veszélyeket rejt magában.

Egy háborúban lévő országot venne fel az EU, amely egy harmadik világháború kirobbanását is magával hozná, emellett Ukrajna gazdaságilag annyira elmaradott, hogy az uniós tagsága teljesen romba döntené az EU kohéziós politikáját. És akkor még nem beszéltünk a veszélyes ukrán gabonáról, amelynek a bejutása az uniós piacra tönkre tenné nem csak a magyar, hanem a térség összes országának a mezőgazdaságát.

- Természetesen magyar szempontból fontos a kárpátaljai magyarok helyzete is, így amíg az ő jogaikban nem lesz pozitív változás, addig semmiképpen sem támogatja hazánk az uniós tagságukat. Az ukrán uniós tagság valójában az amerikai baloldal érdeke, akik komoly nyomást helyeznek Brüsszelre ebben az ügyben. Ebben komoly változást hozhat, ha Donald Trump nyeri a novemberi elnökválasztást, aki egyértelművé tette: békét akar és leállítja a háború finanszírozását, amelyet már egyébként is blokkol a jobboldal a törvényhozásban.

- Az Egyesült Államok nélkül nem működőképes Ukrajna. Viszont a mostani elnöki kampányban Donald Trump kampánytémává emelte az ukrán ügyet. Milyen változásokat hozhat ukrán kérdésben az ő elnöksége? Továbbra is a világ csendőre kíván lenni az USA?

- Az utóbbi hónapokban fordult az amerikai közvélemény: a többség már nem akarja a háború folytatását és finanszírozását. Ráadásul az izraeli konfliktus kirobbanása is elterelte a közvélemény figyelmét más irányba. Az amerikai politikain is reagál a társadalmi változásra, a republikánusok egyre inkább békepárti álláspontot képviselnek, a Képviselőházban nem engedélyezik a további pénzek Ukrajnába való folyósítást. 

Donald Trump a legesélyesebb elnökjelöltként kijelentette, hogy 24 órán belül békét teremtene Ukrajnában, a háború kapcsán képviselt álláspontja teljes mértékben megegyezik a magyar állásponttal.

 Így értelemszerűen kedvező lenne hazánk számára a győzelme, a magyar álláspont győzelmét jelentené a világban.


- Donald Trump most nyerte fölényesen az előválasztást, lehet hogy év végén republikánus elnöke lesz az USA-nak? Ha Donald Trump lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke, tényleg le tudja zárni az orosz-ukrán háborút?

- Az ő elnöksége idején nem indított az Egyesült Államok háborút, még Észak-Koreával is tárgyalt, elment a két Korea határára, hogy találkozzon az országot irányító diktátorral. Ugyancsak komoly eredmény volt az ő elnöksége idején az Ábrahám-egyezmény, amely békét teremtett a Közel-Keleten. Ezeket a sikereket döntötte romba a jelenlegi baloldali adminisztráció, amely szerte a világban konfliktusokat provokál ki, nem hajlandó érdemben tenni a békéért.

 Trump már bizonyított, ő képes békében tartani a világ nemzeteit. Emellett jó kapcsolata van például az orosz elnökkel is, kettejük tárgyalása könnyen lezárhatná a háborút.

- Izrael legnagyobb támogatója az Egyesült Államok, de most mégis azt látjuk, hogy szerte a világon és sok amerikai elit egyetemen is, Izrael ellenes és antiszemita tüntetések vannak. Hogyan lett Izrael a bűnös a terroristákkal vívott harcban? Lehet-e béke valaha a Közel-Keleten?

- Az izraeli konfliktus kirobbanása után szerte Európában terrorpárti tüntetések voltak, bevándorlók tízezrei vonultak az utcára. Ezek a képsorok rádöbbentették a nyugat-európaiakat is arra, hogy a bevándorlásnak nagyon negatív következményei vannak. 

Akik most a terrorizmust éltetik, azok előbb-utóbb terrortámadásokat is végrehajtanak.

Magyarországon ilyen terrorpárti tüntetéseket nem engedélyeztek, a bevándorlás megakadályozásának köszönhetően ilyen jelenségeknek nem lehettünk szemtanúi. Ez az egész küzdelem civilizációs harc, hazánk érdeke a zsidó-keresztény kultúra védelme. Magyarország nyugodtan nevezhető a béke szigetének, hazánk mind Izraellel, mind az arab világgal jó kapcsolatot ápol, az ilyen típusú társadalmi feszültségek minket nem érintenek. Ez is a tétje a júniusi EP-választásnak, meg kell védeni ezt az eredményt.

- Június 9-én önkormányzati választás lesz - véleményed szerint Szegeden milyen változást hozhat vagy marad a jelenlegi felállás?

- Szegednek már régóta baloldali vezetése van, látszódik, hogy itt viszonylag egy stabil bástyája van a baloldalnak, értelemszerűen soha nincsen semmi kőbe vésve, és különösképpen hangsúlyozni kell, hogy az európai parlamenti választás egy listás választás lesz. Ennek ellenére az európai parlamenti választáson fontos, hogy mindenki részt vegyen. 

Fontos, hogy a jobboldal is megmutassa, hogy bizony jelen van és komoly listás eredményt tud elérni Szegeden is.

Elengedhetetlen egy jó jelölt és egy olyan kampány kell, amivel akár lehet fordítani is az eredményen. Ha figyelembe vesszük, hogy a korábbi önkormányzati választások is hoztak meglepetésszerű változásokat, akkor értelemszerűen ez a mostani önkormányzati választásra is egyértelműen megvalósítható. Annak fényében különösképpen, hogy úgy tűnik, hogy a baloldali ellenzéki szavazók meglehetősen elkeseredtek, és kevésbé aktivizálhatóak.

Deák Dániel favoritja a szegedi halászlé


Lapunknak elmondta, az egyik legjobb barátja, Szegeden tanult a Szegedi Tudományegyetem egyik szakán. Így sokszor járt hétvégén a napfény városában. Véleménye szerint Szeged egy kulturált, jól bejárható, közlekedhető város. Elárulta nekünk, hogy kifejezetten az egyik legjobbnak tartja a szegedi halászlevet. 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.