Politika

Orbán Viktor: a liberális EP-képviselők ismét megtámadták Magyarországot

Orbán Viktor: a liberális EP-képviselők ismét megtámadták Magyarországot

2024. január 18., csütörtök
Orbán Viktor: a liberális EP-képviselők ismét megtámadták Magyarországot

Meg akarják fosztani az embereket azon jogaiktól, hogy döntéseket hozzanak a jövőjükről - így reagált Orbán Viktor miniszterelnök a hazánkat érő újabb uniós támadásra. A képviselők Brüsszellel is összerúgták a port, amiért felszabadított a hazánknak járó uniós forrásokból. Ez már a hazai baloldal egy részének is sok.

Fotó: JOHN THYS / AFP

 

Ismét elítélte hazánkat az Európai Parlament, a két napos vita végén a képviselők állásfoglalásukban az Európai Bizottságot is elmarasztalták, amiért Magyarország hozzájuthatott az uniós források egy részéhez. A Magyarország ellen indított, kétnapos parlamenti vita élére állt Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos ep-képviselő. A két vitát magában foglaló ülés első része az előző és az elkövetkező uniós csúcsokra fókuszált, míg a második a magyarországi helyzet és a befagyasztott uniós pénzeszközök címet viselte.

Brüsszel jelenleg több mint 20 milliárd eurót tart vissza a magyar kohéziós és helyreállítási alapokból, és továbbra is a migrációhoz és az LMBTQ-jogokhoz kötik az uniós pénzek kifizetését. Budapest az összes pénz feloldását követeli. Állásfoglalásukban azonban a képviselők azt mondták, hogy „az EU semmiképpen sem engedhet a zsarolásnak”, és felszólították a tagállamokat, hogy álljanak ki határozottan Orbán Viktor vétópolitikájával szemben.

 

 

A leadott szavazatok több mint hetven százalékos támogatásával fogadta el az Európai Parlament a legújabb állásfoglalását, amelyben a magyar kormány mellett bírálják az Európai Bizottságot, mert uniós forrásokhoz juttatta Magyarországot.

A dokumentumban az Európai Parlament jogi lépésekkel fenyegeti az Európai Bizottságot, miután 10 milliárd eurós befagyasztott kohéziós forrás szabadítottak fel Magyarország számára. 

A csütörtökön elfogadott határozatukban a törvényhozók elítélték a Brüsszel döntését, és kijelentették, hogy Magyarország nem teljesítette a bírói függetlenség követelményeit.

A parlamenti vitát és a Magyarországgal szembeni hisztérikus hangulatot Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos képviselők beszéde fokozta, akik határozottan felszólították a képviselőket, mindent tegyenek meg annak érdekében, hogy Magyarország ne jusson hozzá a fennmaradó, még befagyasztott uniós forrásokhoz.

Mindent megtesznek annak érdekében, hogy Magyarország ne kapja meg az őt illető EU-s forrásokat.

 

Így reagált Orbán Viktor

A magyar kormányfő az X-en reagált a strasbourgi ülésen elhangzottakra. Bejegyzésében reagált az Ukrajnának nyújtandó támogatásra is.

A liberális EP-képviselők ismét megtámadták Magyarországot. Lényegében meg akarják fosztani az embereket azon jogaiktól, hogy döntéseket hozzanak a jövőjükről. Micsoda antidemokratikus álláspont! Magyarország nem ért egyet. Ha segíteni akarunk Ukrajnának, tegyük azt az EU költségvetésén kívül és évente! Ez az egyetlen demokratikus álláspont mindössze 5 hónappal a választások előtt

–  hangsúlyozta bejegyzésében a miniszterelnök az X-en.

 

Még a hazai baloldalnak is sok volt a Momentum cselekedete

Ungár Péter, az LMP társelnöke is kritizálta Cseh Katalin és Donát Anna fellépését. A politikus Facebook-bejegyzésében leszögezte:

nem helyes egyetlen ellenzéki képviselőtől, hogyha azért kampányol, hogy ez a pénz ne érkezzen meg Magyarországra. Ez a pénz jár a magyar embereknek, nem Orbán Viktornak, hanem az állampolgároknak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.