Politika

Navracsics Tibor: Minden ki van tárgyalva

Navracsics Tibor: Minden ki van tárgyalva

2023. október 3., kedd
Navracsics Tibor: Minden ki van tárgyalva

A tárcavezető azt mondta: optimista volt az elmúlt másfél évben is a tárgyalások menetét illetően, és a megjelent sajtóhírek is alátámasztják ezt az optimizmust. Kérdésre válaszolva ugyanakkor megjegyezte: most már hagyományosan a sajtóból értesülnek az Európai Bizottság esetleges álláspontjáról, hivatalosan nem kaptak még semmilyen megkeresést - írja az MTI.

Minden ki van tárgyalva

minden esetben megállapodás közeli helyzetben vagyunk, a közérdekű feladatokat ellátó alapítványok, a kohéziós pénzek és a helyreállítási pénzek esetében is - erősítette megNavracsics Tibor.

Felvetették a miniszternek azokat a sajtóhíreket, miszerint csak akkor oldják fel a támogatásokat Magyarország számára, amennyiben megszavazza az uniós költségvetés emelését és az Ukrajnának nyújtott jelentős pénzügyi támogatást. Úgy reagált Navracsics Tibor, hogy nem hinné, hogy a két téma egybefüggő, és egyik a másikat befolyásolná.

Amennyiben megnyílnak az uniós források, akkor a pedagógusok béremelése is megvalósul.

A támogatási részről megvan már a megállapodás, ezt tavaly jóváhagyta a tanács. Amivel kapcsolatban jelenleg folynak a tárgyalások az az 1500 milliárd forintos hitelrésszel kapcsolatos erőforrások. Úgy gondolja a miniszter, hogy november körül ennek a végére is pontot tudnak tenni, és forrásvesztés nem éri hazánkat.

NavracsicsTibor emlékeztetett: 2022 év végéig megkötöttek minden olyan megállapodást, és elfogadtattak minden olyan dokumentumot, ami ahhoz kellett, hogy Magyarország ne veszítsen forrásokat.

Hozzátette: idén májusban fogadta el az Országgyűlés azt a törvénycsomagot, amely az Európai Bizottság visszajelzése szerint kezelte a jogállamisági problémákat, a nyáron közzétett jogállamisági jelentésben pedig maga a bizottság állapította meg, hogy a közbeszerzési rendszer kifehérítése terén nagyon komoly lépések történtek Magyarország részéről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.