Politika

Magyarországon és Szerbiában értékelik leginkább az ország vezetésének teljesítményét

Magyarországon és Szerbiában értékelik leginkább az ország vezetésének teljesítményét

2023. szeptember 5., kedd
Magyarországon és Szerbiában értékelik leginkább az ország vezetésének teljesítményét

Szlovákiában (73 százalék) és Romániá­ban (83 százalék) a legelégedetlenebb a lakosság a saját kormánya munkájával, míg Szerbiában és Magyarországon értékelik a leginkább az ország vezetésének teljesítményét – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amely Magyarországon és a környező országokban készült.

Békeidőben is, de különösen nemzetközi konfliktusokkal terhelt időszakban a belpolitikai stabilitás és a kormányba vetett bizalom olyan érték, amelyet nem minden ország vallhat a magáénak – emelik ki az elemzők. 

A Nézőpont Intézet a nyári hónapokban végzett kutatása szerint a régió országai közül a románok és a szlovákok a legelégedetlenebbek kormányuk teljesítményével.

- írja a delmagyar.hu

A kormányválság után és előre hozott választás előtt álló Szlovákiában kormányváltó hangulat uralkodik, hiszen tíz megkérdezettből heten fejezték ki nemtetszésüket saját országuk vezetésének teljesítményéről, és mindössze 22 százalékra tehető az elégedettek aránya. 

Romániában a felmérés szerint még lesújtóbb a helyzet. Az ott megkérdezettek mindössze 16 százaléka nyilatkozott pozitívan a kabinet működéséről, míg 83 százalék inkább az elégedetlenségének adott hangot, bár az kétségtelen tény, hogy a félelnöki rendszerben, ahol az elnök is aktív részét képezi a végrehajtó hatalomnak, hagyományosan nem a kormány tekinthető a legstabilabb intézménynek.

Szintén negatív tendenciák figyelhetők meg három további szomszédunknál:

Horvátországban (71 százalék elégedetlen) és Szlovéniában (57 százalék), de még Ausztriában (55 százalék) is többen vannak az ország vezetőinek teljesítményével elégedetlenek, mint az ellenkező állásponton lévők.

A régió negatív tendenciáival mind­össze Szerbia és Magyarország megy szembe, hiszen mindkét országban többségben vannak azok, akik kedvezően ítélik meg a kormány eredményeit.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.