Politika

Varga Mihály: kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre

Varga Mihály: kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre

2023. augusztus 5., szombat
Varga Mihály: kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre

Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre - hangoztatta a pénzügyminiszter szombaton Tiszafüreden, a "Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem" program Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei búzagyűjtő és összeöntő napján, hozzátéve, hogy ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint tizenhárom évvel ezelőtt, a program indulásakor.

Varga Mihály, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) által rendezett eseményen arról beszélt, hogy a Magyarok kenyere program egy bő évtizede egyfajta új nemzeti ünneppé nőtte ki magát: az önzetlen segítőkészség, a nemzeti összetartozás alulról szerveződő ünnepévé vált. A magyarságban töretlenül jelen van az összetartozás elemi érzése, amely ebben a programban is felszínre törhetett - mondta.

Tizenhárom évvel ezelőtt a pécsi Korinek László kezdeményezésére indult el a program és az első évben gyűjtött búza mennyisége egy bő évtized alatt a százszorosára nőtt. Ma százszor annyi kenyeret süthetnek az összegyűjtött lisztből, mint kezdetben - számolt be.

Kultúrát csak összetartozó emberek hozhatnak létre"

- hangoztatta. A miniszter felidézte, hogy 13 évvel ezelőtt Pécs viselte az Európa kulturális fővárosa címet és ennél jobb nem is történhetett, minthogy a kulturális évadból szárba szökkent ez az összetartozást évről évre megerősítő civil kezdeményezés.

Augusztus 20-ra, Szent István napjára, az államalapítás ünnepére készül majd el a Magyarok kenyere program keretében az ország kenyere"

- mondta. Ehhez a 300 kilogrammos kenyérhez az anyaországi búza mellett a határon túlról, a diaszpórából is érkezik búza, kovász, só és forrásvíz.

A Magyarok kenyere program ezért ma már tekinthető felkészülésnek az augusztus 20-át megelőző ünnepi, ugyanakkor cselekvő és a rászorulóknak aktívan segítő programsorozatnak - jelentette ki a politikus.

Varga Mihály elmondta: az országszerte minden évben százával megtartott búzagyűjtó napok és összeöntések valósággal újrateremtették augusztus 20-a össznemzeti bázisát.

Ez fejeződik ki a 15 millió magyar búzaszem szimbolikus megfogalmazásában is"

- tette hozzá.

A pénzügyminiszter szólt arról, hogy a tavalyi aszály után idén már lényegesen jobbak a terméshozamok. A hazai búzatermés minőségben és mennyiségben is ki tudja elégíteni a hazai igényeket. A magyar mezőgazdaság idén pozitívan tud hozzájárulni a magyar gazdaság teljesítményéhez.

Varga Mihály kitért arra, hogy a szomszédunkban zajló háború és a brüsszeli lépések a magyar agráriumra is káros hatással vannak. Felidézte, hogy néhány hónapja nemzetközi megállapodás született annak érdekében, hogy az ukrán gabona háborús helyzetben is eljusson a célpiacát jelentő afrikai országokba. Mint mondta: nem ez történt, a szállítmányok a közép-kelet-európai országokban rekedtek, felborítva a piacainkat, károkat okozva a helyi gazdáknak.

Kiemelte: ha nem akadályoznák meg, hogy az ellenőrizetlen minőségű ukrán gabona elárassza a magyar agrárpiacot, akkor a dömpingárak tönkretennék a magyar gazdákat és akár már jövőre magyar búza nélkül maradnánk. Bár Magyarország, történetének legnagyobb humanitárius akciójával segíti a háború sújtotta Ukrajnát, "nekünk a magyar az érdek az első" - hangsúlyozta.

Nem hagyjuk magunkat tönkretenni, megvédjük a magyar gazdákat az ellenőrizetlen minőségű ukrán gabonával szemben"

- hangsúlyozta Varga Mihály.

Hozzátette: minden magyar ember érdeke, hogy a magyar gazdák kiszámítható, fenntartható körülmények között termelhessenek. A kormány minden eszközt megragad azért, hogy ezt biztosítsa a számukra - mondta Varga Mihály.

Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei elnöke elmondta: a vármegyében 208 tonna búza gyűlt össze, ebből mintegy 128 tonna liszt lesz.

Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei főispán elmondta: a Magyarok kenyere program a kezdetektől sikeres volt és évről-évre egyre sikeresebb. Szólt arról is, hogy a gazdatársadalom Magyarország kormányától komoly segítséget kapott a tavalyi aszály, a háború idején.

Ujvári Imre, Tiszafüred polgármestere (Fidesz-KDNP) beszédében kiemelte, hogy a városban ápolják, őrzik a hagyományokat és átadják azt a következő generáció számára.

Horváth Vivien ügyvezető: a Magyarok kenyere program projektvezetője elmondta, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében különösen erős az összefogás: ha "csak" idén is 1000 tonna gabona gyűlik össze, annak 20 százalékát ez a vármegye teljesítette.

A beszédek után búzaösszeöntés következett. A nap további részében többek között búzaadományozó szertartás, valamint az új kenyér megszentelése, megáldása, megszegése szerepelt a kulturális és családi programok mellett.

Az eseményen jelen volt többek mellett F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke és Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.