Politika

Magyar dallal köszöntötték Ruandában Novák Katalint a diákok

Magyar dallal köszöntötték Ruandában Novák Katalint a diákok

2023. július 16., vasárnap
Magyar dallal köszöntötték Ruandában Novák Katalint a diákok

„A csitári hegyek alatt Ruandában”. A Magyarország segítségével megvalósult iskolai fejlesztést így köszönték meg a ruandai kisváros, Nyanza diákjai a magyaroknak – számolt be a Facebook-bejegyzésében Novák Katalin arról, miként fogadták helyi diákok afrikai látogatásán. A köztársasági elnök egy videót is feltöltött róla, hogyan éneklik az iskolások a magyar népdalt. 

Az államfő kórházat és iskolát is meglátogatott Ruandában, valamint adományokat adott át hivatalos ruandai látogatásának kezdetén. Szombaton a Nyanza általános és középiskolában (Nyanza École Secondaire) európai történelem tanórán vett részt, majd megtekintette és kipróbálta a Hungary Helps projektben megvalósult kézmosóállomást.

Novák Katalin: Ruanda az afrikai kontinens kapuja, ezért öröm, hogy diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon

Magyarország az Európai Unió, Ruanda az afrikai kontinens kapuja - mondta Novák Katalin köztársasági elnök vasárnap, miután megbeszélést folytatott Paul Kagamével, a Ruandai Köztársaság elnökével.

Novák Katalin kiemelte:

ez az első alkalom, hogy magyar köztársasági elnök Ruandába látogat, ez tehát mérföldkő lehet a kétoldalú kapcsolatokban.

Az államfő elmondta, Ruanda és Magyarország jó példát mutathat arra is, hogyan kell együttműködni a kölcsönös tisztelet alapján, ezért üdvözölte, hogy a megbeszélés eredményeképpen Kagame elnök bejelentette, Ruanda diplomáciai képviseletet nyit Magyarországon.

Novák Katalin elmondta, hogy a találkozó lehetőséget adott arra is, hogy a béke fontosságáról beszéljenek, továbbá az a három dokumentum, amelyet aláírtak, szintén hozzájárulhat a két ország jövőbeni együttműködéséhez.

A résztvevők megállapodásokat írtak alá a Stipendium Hungaricum Program meghosszabbításáról, a magyar-ruandai nukleáris oktatásról, valamint egy finanszírozási megállapodást segélyhitel programban megvalósítandó vízipari projektről 52 millió dollár (több mint 18 milliárd forint) értékben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.