Politika

Emelkedik a babaváró és a falusi CSOK, kivezetik az árstopot

Emelkedik a babaváró és a falusi CSOK, kivezetik az árstopot

2023. június 22., csütörtök
Emelkedik a babaváró és a falusi CSOK, kivezetik az árstopot

Változnak a babaváró hitel és a CSOK szabályai

– jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, miután a kormány a tegnapi ülésén áttekintette a családtámogatási rendszert.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása a babaváró hitelnél azt látják, hogy ez egy működő eszköz, ám az elmúlt évtizedekben kitolódott a gyermekvállalás időpontja. Márpedig az, hogy a hölgyek mikor vállalják az első gyermeket, meghatározza, hogy vállalnak e még.

Ösztönözni szeretnénk, hogy a gymekvállalás időpontja a nőknél korábbra kerüljön

– mondta. Éppen ezért a kormány úgy döntött, hogy a támogatás összegét megnövelik 10-ről 11 millió forintra, viszont a 2024 januárjáról csak azok a házaspárok vehetik fel, ahol a házaspároknál a nő harminc év alatt van. Bevezetnek ugyanakkor egy átmeneti időszakot így 2024 és 2025 január 1-je között egy éven keresztül a 30-40 év közöttiek is jogosultak a támogatásra, erre a várandósság igazolása esetén van lehetőség.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) szabályainak változásairól szólva a tárcavezető közölte: azt látják, hogy az infláció mértékét meghaladó ingatlanár emelkedés volt jellemző, különösen Budapesten. Mit mondta, a CSOK ma inkább a kisebb településeknél működik, a nagyvárosokban ma már a CSOK-hitel mellé fel kellett venni banki hitlelt is, ezért a CSOK-igénylések száma jelentős mértékben csökkent. Ennek következtében

a CSOK-nak a falun érvényes szabályai megmaradnak, a keretösszeg mértékét pedig 50 százalékkal megemelik:egy gyermek esetén már 1 millió jár, két gyermek esetén 4 millió, három gyerek esetén pedig 15 millió forintot kapnak.

Közölte azt is, hogy a városban a CSOK-ot nem lehet a jövőben igénybe venni, de ki fognak dolgozni egy olyan új otthonteremtési rendszert, ami a városokban megfelelő lehet. Ezek mind 2024 január 1-jétől érvényesek. Hozzátette:Abban bíznak, hogy a szabályok sokat segítenek azoknak, akik építkezni szeretnének. A családügyi minisztérium foglalkozik az ötezer fő feletti települések támogatási rendszerének kidolgozásával.

Megszűnik az árstop, kiterjesztik a kötelező akciózást 

Gulyás Gergely kitért arra is: reális esély van arra, hogy 2023 végére az infláció mértékét egy számjegyűre sikerül csökkenteni. – Új eszközöket vezetünk be. Ilyen az online árfigyelő rendszer, valamint a kötelező akciózás is. Véleménye szerint az árstopok megtették a dolgukat, így most itt az ideje azok kivezetésének.

Az élelmiszerárstop augusztus elsejével tehát megszűnik, ugyanakkor a kötelező akciózás mértékét 10-ről 15 százalékra emelik.

Ennek eredményeként a bolt által meghatározott bruttó árnál legalább 15 százalékkal olcsóbban kell adni a meghatározott termékeket. Arról is gondoskodni fognak, hogy mindenki számára jelezzék az üzletek az árcsökkentés tényét – mondta.

Látványos kudarc a budapesti lakógyűlés

Karácsony Gergely leveléről is kérdezték Guylás Gergelyt – amelyben a főpolgármester a Lánchíd autómentességéről és arról tájékozatott, hogy a főváros nem fizet szolidaritási hozzájárulást – a miniszter kijelentette: mindenkinek be kell tartani a törvényeket. Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

senki nem állhat a törvények felett, még a Fővárosi Önkormányzat sem.

Véleményeszerint látványos kudarc a budapesti lakógyűlés.A miniszter emlékeztetett a fővárosi vezetés által is aláírt szerződésre, valamint arra, hogy Tarlós István időszakában határozták meg a kormányhatározati feltételeket.

Továbbra is elutasítják a migránskvótát

A migrációval kapcsolatos kérdésre a miniszter elmondta: mindenféle migránskvótát elutasítunk. Emlékeztetett: 3 millió 4 ezer magyar ember mondta, hogy nem kérnek a migárnsokból Magyarországon.

A baloldali pártok finanszírozásával kapcsolatos kérdésre közölte: új és meglepő részletek vannak az ügyben, amelyet a széles nyilvánosságnak is meg kellene ismerni. Kiemelte azt is: egy demokratikus országban nem megengedett, hogy külföldről támogassanak politikai pártokat. Véleménye szerint a dollárbaloldal elnevezés még enyhe is ebben az ügyben. 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.