Politika

Többszáz milliós kormányzati beruházás a szegedi fegyházban

Többszáz milliós kormányzati beruházás a szegedi fegyházban

2023. január 11., szerda
Többszáz milliós kormányzati beruházás a szegedi fegyházban

A körforgásos gazdaságba illeszkedő, környezetbarát burkolatokat gyártó üzemet alakítottak ki a Szegedi Fegyház és Börtönben - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Szegeden. Rétvári Bence a Nagyfa-Alföld Kft.-nél tartott sajtóbejáráson azt mondta,

a kormány 2010-ben célul tűzte ki, hogy minden munkaképes fogvatartott, akinek büntetési fokozata azt megengedi, dolgozzon, és ezzel járuljon hozzá ellátásának költségeihez.


 A folyamatos munkavégzés segíti a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését, szakmát tanulhatnak, és ez lehetővé teszi, hogy büntetésük leteltével a civil életben is állást találjanak - közölte a politikus.

Az elmúlt években országszerte egyre több üzem jött létre, a többi között varrodák, pékségek, nyomdák.

Szegeden - még az Innovációs és Technológiai Minisztérium csaknem 400 millió forintos támogatásával - wpc- (fa-műanyag kompozit, wood plastic composite) üzemet alakítottak ki.

Az itt gyártott kerítéselemek építkezéseknél, kertek kialakításánál használhatók, tartósak, nem igényelnek festést, gondozást. Alapanyaguk újrahasznosított, fahulladékból, tönkrement raklapokból darálják le, illetve üdítős palackok kupakjából állítják elő - ismertette az államtitkár.

Farsang Tamás, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese kifejtette, ma a magyar börtönökben nincs olyan fogvatartott, aki csak a körletben lenne, mintegy 19 ezer fogvatartott közül mindenki, aki munkára alkalmas és biztonsági előírása azt lehetővé teszi, dolgozik vagy tanul.

HÁROM ÉVETIZEDE PIACI KÖRÜLMÉNYE KÖZÖTT

A büntetés-végrehajtás csaknem három évtizede létező gazdasági társaságai az elmúlt években jelentős változáson mentek keresztül. A tíz tagból álló vállalatcsoport piaci körülmények között is helytáll, éves bevétele 30 milliárd forint körül alakul, adózott eredménye 1-1,5 milliárd forint - tudatta a dandártábornok.

400 millió forint állami támogatásból alakítottak ki körforgásos gazdaságba illeszkedő, környezetbarát burkolatokat gyártó üzemet a Szegedi Fegyház és Börtönben. A magyar kormány még 2010-ben célul tűzte ki, hogy minden munkaképes fogvatartott, akinek büntetési fokozata azt megengedi, dolgozzon, és ezzel járuljon hozzá ellátásának költségeihez. Az ilyen és ehhez hasonló fejlesztések elősegítik a fogvatartottak társadalomba való visszailleszkedését, szakmát tanulhatnak és ez lehetővé teszi, hogy büntetésük leteltével a civil életben minél hamarabb munkát találjanak. Országszerte több üzem jött létre ezzel a céllal, itt a szegedi üzemben fa és műanyag hulladékok keverékéből készül újrahasznosított burkolatokhoz használható anyag, amelyekre a piacon egyre nagyobb igény jelentkezik.

A sajtóbejáráson ott volt Szeged és a Homokhátság kormánypárti országgyűlési képviselője, aki a közösségi oldalán posztolt az eseményről.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.