Politika

Elkezdődött Joób Mártonék pere

Elkezdődött Joób Mártonék pere

2023. január 11., szerda
Elkezdődött Joób Mártonék pere

Tegnap a vádirat ismertetésével és az előkészítő üléssel kezdetét vette a szórólapterjesztéssel foglalkozó bűnszervezet ügye a Szegedi Törvényszéken. A bűnösségét egyik vádlott sem ismerte el.

A vádirat lényege szerint a szórólapterjesztéssel, műsorújság kiadásával foglalkozó céget irányító első rendű vádlott a körülmények számára kedvezőtlen változása miatt a piacon maradás és terjeszkedés érdekében elhatározta, hogy létrehoz egy bűnszervezetet a költségek minimalizálása és az adó meg nem fizetése érdekében.

A vádlottak eleinte Csongrád-Csanád, majd Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékben céghálót hoztak létre, amiben a szórólapozást végző alkalmazottakat a lánc alján lévő cégekhez jelentették be, vagy még oda se.

A lánc legalján lévő strómanok nevére iratott társaságok adóbevallást nem nyújtottak be, vagy ha igen, akkor adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget, szerepük a fiktív számlák kiállítása volt. Ténylegesen továbbra is a szegedi első rendű vádlott és társai koordinálták a szórólapozást, valótlan teljesítési igazolásokkal leplezték a bűncselekményt, külön könyvelést vezettek és átutalásokkal futtatták át a pénzt.

A bűnszervezet a szórólapterjesztéssel összefüggésben ÁFA adónemben a 2013. és 2017. évek közötti időszakban 271 millió forint vagyoni hátrányt okozott.

Az eljárás a fiktív számlákat befogadó más gazdasági társaságokat is feltárt, köztük építőipari vállalkozásokat, 11, az ország több megyéjében patikát üzemeltető céget, amelyek esetében az 500 ezer és 22 millió forint közötti vagyoni hátrányt az elkövetők jelentős részben a nyomozás során megtérítették.

A vádban érintett Joób Márton önkormányzati képviselőt többszázmilliós áfacsalással gyanúsítják, 2020. júliusában vették őrizetbe és 184 fegyházban töltött nap után, 2021-ben, a koronavírus-járvány utáni első rendes közgyűlésen tért vissza a nyilvánosság elé.

Joób Mártont 2022 novemberében kizárták az Összefogás Szegedért frakciójából, melynek kapcsán az indokokat alaptalannak nevezte. Pár nappal később az önkormányzati lakájmédia már arról írt, hogy Joób Márton a ,,Fidesz embere".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.