Politika

Életbe lépett az olajembargó, a következményei fájdalmasak lesznek

Életbe lépett az olajembargó, a következményei fájdalmasak lesznek

2022. december 5., hétfő
Életbe lépett az olajembargó, a következményei fájdalmasak lesznek

A brüsszeli szankcióspolitika eddig is fájt, de most még jobban fájni fog. Életbe lépett a 60 dolláros olajársapka, amit az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is jóváhagyott szombaton. Ezzel egy időben

élesedett a hatodik szankciós csomag is, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, de átmeneti kivételt biztosít azoknak az uniós tagállamoknak - így hazánknak is, amelyekhez csővezetéken érkezik a kőolaj.

Előbbi intézkedés blokkolja, hogy az oroszok az EU-n kívül bárhol a világban 60 dollárnál drágábban tudjanak olajat, illetve finomított termékeket eladni bárkinek.

Veszélybe kerülhet a benzinársapka

Arról, hogy ennek milyen következményei lesznek, és hogyan hathat Magyarország ellátására ez a brüsszeli döntés, Hortay Olivért, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetőjét kérdezte az Origo. A szakértő szerint az elmúlt időszakban Európa országainak többsége már készült a hétfőn hatályba lépő olajembargóra, úgy, hogy igyekeztek tartalékokat képezni, ami viszont felverte az árakat.

Egyelőre nem tudni, hogy meddig tartható a benzinársapka

Mivel a bevezetés után a tagállamok mozgástere is szűkülni fog, ezért a várakozások szerint a befelé forduló magatartás, a protekcionizmus – ami így is egyre erősebb –, fokozódni fog. Már a hatályba lépéskor is szűkülhet Magyarország mozgástere az üzemanyagimport tekintetében, és várhatóan az árak is tovább fognak emelkedni.

Bár hazánk korábban mentességet harcolt ki magának, így a büntetőintézkedés az orosz olajellátást közvetlenül nem érinti, viszont az olajembargó életbe lépése veszélybe sodorhatja a benzinársapkát.

Magyarország is érezni fogja a hatásokat

A nyersolaj tekintetében korábban Magyarországnak sikerült mentességet kiharcolnia, ami szerint a most hatályba lépő olajembargó bevezetése után is képes lesz Magyarország csővezetéken keresztül vásárolni Oroszországtól, így ez az embargó hazánk üzemanyag- és olajellátását nem érinti közvetlenül.

Ugyanakkor az Európai Unióban tapasztalható negatív hatások közvetetten Magyarországra is be fognak gyűrűzni két szinten is.

Egyfelől, ahogyan az uniós üzemanyagpiaci helyzet romlik, úgy várhatóan a Magyarországra érkező üzemanyag import is egyre drágább és nehézkesebb lett. Másrészt az inflációs nyomást a növekvő olajárak jelentős mértékben növelik Európa-szerte, mélyítik a kibontakozó gazdasági válságot, ami pedig Magyarországot is negatívan érinti, hiszen hazánk szoros kapcsolatban van más uniós tagállamok gazdaságával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.