Politika

Dömötör Csaba: Nem mindenki jár rosszul, de Európa jár a legrosszabbul

Dömötör Csaba: Nem mindenki jár rosszul, de Európa jár a legrosszabbul

2022. december 3., szombat
Dömötör Csaba: Nem mindenki jár rosszul, de Európa jár a legrosszabbul

Számos témakörben tettek fel kérdéseket a szegedi lakossági fórumon Dömötör Csaba parlamenti államtitkárnak. Kérdezték többek között a szankciókról, baloldalról, ukrán helyzetről és a migrációról is.

Nem mindenki jár rosszul, de Európa jár a legrosszabbul” – mondta az államtitkár a szankciókról.

Elmondta, hogy amíg Európa gazdasága egyre lejjebb csúszik, addig Kína és az USA gazdasági növekedéssel számol. Oroszországot bár több szankció is hátrányosan érintette, összességében a felhajtott árak miatt a kevesebb eladott energiahordozóval nagyobb bevételre tettek szert, mint korábban. Az uniós szankciók a gáz és olajár felhajtása után, most a hazai energiaellátást is fenyegetik. Nem csak Paks bővítését blokkolnák, hanem a meglevő orosz erőmű fűtőelemeire is szankciókat vetnének ki, amely a jelenlegi haza termelés 40 százalékát adja.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, amíg a kormány igyekszik a lakosságot segíteni a jelenlegi energiaválság idején árstoppokkal, kamatstoppal, nyugdíjemeléssel, 2000 fő alatti települések támogatásával, illetve családtámogatási rendszer fenntartásával és bővítésével, addig a baloldal azért kampányol, hogy a nekünk járó EU-s forrásokat se kapja meg az ország. Dömötör azt is hozzátette, a pedagógus béremelés akkor válik lehetségessé, ha megérkeznek az uniós pénzek.

Szerinte a baloldal madárnak nézi az embereket, amikor az amerikai támogatásokra „mikroadományokként” hivatkoznak. A rendszerváltás óta az eddigi legnagyobb beavatkozási kísérletnek nevezte és felhívta rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államokból érkezett 3 milliárdot 11 ember adta össze.

Az államtitkár rámutatott, hogy Magyarország nem hajlandó közös hitelt felvenni Ukrajna számára, főleg annak tekintetében, hogy a gazdaságélénkítésre korábban felvett Európai Uniós hitelt sem fizették ki hazánk számára.

Több szegedi is aggodalmát fejezte ki a növekvő migrációs nyomás miatt. Dömötör Csaba elmondta, a határvadász egységek felállítása pontosan ezért történt, a déli határ védelmét folyamatosan erősítik, ahol 2020-hoz képest ötszörösére nőtt az illegális határsértések száma, idén már több mint 250.000 eset történt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.