Politika

Brüsszeli korrupciós botrány: Dobrev Klára párttársát az ügy főszereplője

Brüsszeli korrupciós botrány: Dobrev Klára párttársát az ügy főszereplője

2022. december 12., hétfő
Brüsszeli korrupciós botrány: Dobrev Klára párttársát az ügy főszereplője

Mint megírtuk, december 9-én, pénteken négy, az Európai Parlamenthez köthető embert tartóztattak le, egy Katart is érintő korrupció és pénzmosás ügyében folytatott nyomozás keretében. Egyikük, Eva Kaili az Európai Parlament alelnöke.

https://szegedma.hu/2022/12/korrupcios-botrany-elvittek-a-rendorok-az-europai-parlament-alelnoket

A korrumpált parlamenti tisztségviselőknek az volt a feladatuk, hogy illegális juttatásokért cserébe javítsák Katar nemzetközi megítélését, különös tekintettel a világbajnokság megrendezése és a stadionok építése körül kialakult munkajogi visszaélésekre – írja az Origo

Számos cikk és riport jelent meg ugyanis arról, hogy a katari hatóságok kegyetlenül bántak a létesítményeket építő külföldi (egyes állítások szerint négymillió) munkással, nem tartották be a legalapvetőbb emberi jogokat és a minimális ökológiai normákat sem.

Egyes hírek szerint több ezer munkás halhatott meg a katari építkezéseken. 

A belga rendőrség két nappal korábban házkutatás során 600 000 euró készpénzt talált az Európai Parlament alelnökénél, Kalii apjánál pedig – az idős ember egyébként éppen menekült – egy készpénzzel teli bőröndre leltek.

https://twitter.com/Fils2Psy/status/1601868236143955968?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1601868236143955968%7Ctwgr%5E76b1d501586e4f297af64520b10e6dcbb0c1bc7b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.delmagyar.hu%2F

Építészből televíziós műsorvezető

Eva Kaili építészetet, majd újságírást tanult. Ezzel egy időben a Mega tévécsatorna népszerű híradójában lett hírolvasó, ahol igazi celebbé nőtte ki magát és országos ismertségre tett szert. Kaili már húszéves kora óta komoly érdeklődést mutatott a görög belpolitika és a nagy diplomáciai kérdések iránt. 1998-ban, építészhallgató korában a PASOK (Pánhellén Szocialista Mozgalom) szocialista párt színeiben beválasztották a városi tanácsba. Mindössze 29 évesen lett görög parlamenti képviselő, 2014-ben pedig bejutott az Európai Parlamentbe.

A korrupciós ügy sajátossága, hogy november elején, a katari világbajnokság kezdete előtt Eva Kaili találkozott Ali bin Samikh Al Marri katari munkaügyi miniszterrel. A görög szocialista képviselő az Európai Unió nevében még visszafogottan üdvözölte Katar elkötelezettségét a „munkaügyi reformok folytatása” mellett, majd alig egy hónappal később, november 22-én az Európai Parlement alelnöki pulpitusán már arról beszélt, hogy „Katar vezető szerepet tölt be a munkajogi reformokban”. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.