Politika

Orbán Viktor: Palkovics László áll a hadiipar élére

Orbán Viktor: Palkovics László áll a hadiipar élére

2022. november 18., péntek
Orbán Viktor: Palkovics László áll a hadiipar élére

"A szabály az: ha háború van a szomszédban, nem érezheted magad biztonságban

– fogalmazott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Orbán Viktor, kiemelve: nemcsak a fizikai épségünk van veszélyben, hanem a gazdaságunk biztonsága is hiányzik, a sérülékenységet és veszélyeket pedig jól mutatta a Lengyelországba csapódott rakéta.

A kormányfő szerint szerint, ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket, egyre erősebb lesz.

A miniszterelnök kiemelte:

a szankciós politika egy lépés a háború felé.

Mint mondta, ha valaki ily módon beavatkozik egy konfliktusba, akkor állást foglal az egyik háborúzó fél mellett, és lépést tesz a háború irányába. Februárban Európa még óvatosan viszonyult a háborúhoz, majd egyre több olyan intézkedést hoztak, amelyekkel részeivé váltak a konfliktusnak.

Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat"

– tette hozzá.

"Jó ötletnek tűnik egy szankció, igazságosnak is érezhetik sokan, de magunknak ezzel nagyobb kárt okozunk, mint Oroszországnak, akiket megcéloztunk a szankciókkal" – jelentette ki.

A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, a politika bizonyos esetekben olyan, mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, akkor vagy számot vetünk, vagy utóbb a kudarc érzését úgy dolgozzuk fel, hogy máshogyan emlékezünk a történtekre. "Az önbecsapás nem segít, le kell beszélnünk az európai vezetőket arról, hogy gyermekded módon utóbb máshogyan emlékezzenek dolgokra, mint ahogy azok valójában történtek" – fogalmazott.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A készülő kilencedik szankciós csomagról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország sosem támogatta a szankciókat, és sikerült is elérnünk a mentesítéseket.

"Általában nem tartjuk jó európai politikának a szankciók politikáját, ha pedig meghozzák ezeket a döntéseket, ahhoz mindig ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen kivételes szabályt kialkudjunk, éppen ezért a legpusztítóbb hatások alól mindig sikerült mentesítést kiharcolnunk"

– hívta fel a figyelmet a kormányfő. Mint mondta, a konzultáció is ezért fontos, mert kemény harcokat vívunk az EU-ban és nagyon fontos, hogy a mindenkori magyar kormány maga mögött tudhassa a magyar emberek támogatását. Amit a magyar kormány mond, azt az egész magyar nemzet így gondolja – véli a miniszterelnök, aki szerint nagy csaták árán, de el fogja érni, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag például az atomenergia kérdésében, mentesítést nyerjünk.

A gazdasági helyzetre térve a kormányfő elmondta: az újabb árstopokkal kapcsolatban ellensúlyozni igen, csökkenteni nem tudják az inflációt. Az EU-s szakcióspolitikájával kapcsolatban úgy fogalmazott:

"Magyarország a számára súlyos és azonnali gazdasági hanyatlással járó intézkedések alól ki tudja magát húzni, tudunk mentesítést elérni. Például jön Magyarországra orosz gáz. Ha nem jönne, Magyarország gazdasága leállna"

– mutatott rá. A kormányfő ugyanakkor megjegyezte azt is: nem tudjuk kihúzni magunkat a szankcióspolitika általános európai hatásai alól, mint például az infláció. "Az inflációt politikai döntések idézték elő, mint például a szankciók. Ezt nem egy közgazdasági folyamat állítja elő. Politikai döntések következménye a magas infláció, az energiaválság" – tette hozzá.

A gazdasági növekedésre vonatkozó kérdésre a miniszterelnök úgy válaszolt, a koronavírus-járvány után gazdasági növekedést tapasztaltunk, a háború azonban negatív hatást hozott magával, ezért látunk csökkenést, de a recesszió az összes európai országot fenyegeti.

Magyarország ebből szeretne kimaradni, szeretnénk megőrizni a teljes foglalkoztatottságot, az EU-átlagot meghaladó növekedést, de fontos a nemzetegyesítés, a családok támogatása.

"Most néhány évig mindenképpen szüksége van Magyarországnak az energiahelyzetért felelős önálló energiaügyi minisztériumra"

– hangsúlyozta a kormányfő. Szavai szerint a hadsereg megerősítésének kulcskérdése a hadiipar, amit most építünk újjá, ez a második legfontosabb feladat, ezért

Palkovics Lászlót arra kérte fel a miniszterelnök, hogy álljon a magyar hadiipar élére.

A tél közeledtével a kormányfő arról is beszélt, hogy energia szempontjából az idei tél megoldottnak tekinthető, mivel elegendő energiaforrást tároltak be. "Ellátásbiztonsági szempontból fél évre rendben vagyunk, tavasszal viszont a tározókat újra kell tölteni. Ez egész Európa számára kihívás lesz. Mi könnyebb helyzetben vagyunk, mert kiharcoltuk magunknak a mentesítést. Tavasszal – ha a Déli Áramlat működik – déli irányból fel tudjuk tölteni a tározóinkat. Az árak közben az egekben vannak. Növelni kell a következő években saját erőből, az itthon előállított energia mennyiségét" – mondta.

A dollárbaloldallal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, a titkosszolgálatokért felelős intézmények vezetőinek véleményét meg kell hallgatnia a dokumentumok feloldásával kapcsolatban. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a baloldalt külföldről fizetik. A miniszterelnök szerint ezen a ponton az a kérdés merül fel, hogy mit kértek cserébe az amerikaiak ezért a pénzért.

"Aki a zenészt fizeti, az rendeli a nótát. A kérdés az, hogy honnan rendelték meg a nótát, ki fizette, és mit kellett teljesíteni"

– tette hozzá. "Egy futballcsapat mezén fel vannak tüntetve a szponzorok, tudom, ki van a csapat mögött. A baloldal ezt a gyakorlatot még nem sajátította el. Ez hiba" – zárta gondolatait Orbán Viktor.

Via: Délmagyar

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.