Politika

Szándékosan okozhattak energiaválságot: Sokkoló dokumentumot tett közzé egy svéd lap!

Szándékosan okozhattak energiaválságot: Sokkoló dokumentumot tett közzé egy svéd lap!

2022. szeptember 17., szombat
Szándékosan okozhattak energiaválságot: Sokkoló dokumentumot tett közzé egy svéd lap!

A Pentagonhoz és az amerikai hadiipari komplexumhoz szorosan kötődő RAND Corporation nonprofit globális politikai agytröszt belső tanulmánya szerint az Egyesült Államok tudatosan készült az orosz-ukrán háborúra és az energiaválságra - legalábbis ezt állítja a svéd Nya Dagbladet.

A rövid, háromoldalas, még az év elején, 2022 januárjában készült memorandum meglehetősen részletes elemzést ad Európa közelgő gazdasági összeomlásáról. A memorendum kiinduló pontja, hogy az Egyesült Államok nem képes a jelenlegi külső támogatásai nélkül átvészelni a mostani gazdasági válságot. A 2020 óta tartó ellenőrizetlen pénznyomtatás, a mennyiségi lazítás politikája miatt jelentősen megnövekedett az államadósság, a gazdaság pedig készpénzbőséggel küzd.

Az amerikai gazdaság egyetlen elérhető forrása a NATO- és EU-kötődések miatt az európai országok gazdasága.

Amióta az Egyesült Államok az ázsiai országok felé kezdett orientálódni, Németország függetlenségének erősödése központi tényezővé vált, ami azonban konstruktív politikai konszenzushoz vezethet Berlin és Párizs között. A dokumentum szerint ehhez a megállapodáshoz Olaszország és az úgynevezett ,,régi Európa" országai is csatlakozhatnak. Ha ez létrejön, akkor a „Régi Európa” Amerikai versenytársává válik, és képes ellenállni az Amerika felé orientált kelet-európai országok nyomásának.

Mivel Németország az európai kontinens gazdasági középpontja, a memorendum megjegyzi, hogy egy esetleges válság esetén források szivárognának be az európai gazdaságból az amerikai gazdaságba. A német gazdaság két pilléren nyugszik: oroszországi korlátlanul elérhető olcsó ásványi anyagokon, és az olcsó Franciaországból származó elektromos áramon.

Az első tényező jelentősége sokkal nagyobb.

Az orosz szállítások felfüggesztése emiatt először a német, majd az európai gazdaság összeomlásához vezet a dokumentum szövege szerint. Ehhez jön még az atomerőművek miatt Franciaország függése az oroszországi urán ellátástól. Ha a szállítások kelet felől leállnak, akkor Franciaországot csak az Amerikával szövetséges Kanada és Ausztrália felé lehet terelni, mely országok egyben a ,,keleti NATO" részei is - hangsúlyozza a dokumentum.

Az Egyesült Államok leállította az Északi-Áramlat 2 beindítását. Németországot teljesen el lehet zárni az orosz energiaellátástól, ha Németország közvetetten részt vesz az Ukrajna és Oroszország között kibontakozó katonai konfrontációban, mivel az USA lépései kétségkívül orosz katonai beavatkozásokhoz fognak vezetni. A szankciók teljesen elzárják majd Németországot Oroszországtól.

A RAND elemzése szerint ennek garanciája a Zöldek ,,dogmatizmusa", és vezetőinek, Annalena Baerbocknak és Robert Habecknek a hozzá nem értése lesz.

Mindezek következményei pedig az elemzés szerint a következők lesznek:

  • a német gazdaság és a kulcsfontosságú ágazatok – petrolkémia, kohászat, gépipar – összeomlanak,
  • az európai ipar összeomlik, a szakképzett munkaerő Amerikába vándorol,
  • ez középtávon 7-9 billió USA-dollár többletbevételhez segít majd az amerikai gazdaságot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.