Politika

A mentelmi jog megszüntetését szorgalmazza a Mi Hazánk

A mentelmi jog megszüntetését szorgalmazza a Mi Hazánk

2022. június 3., péntek
A mentelmi jog megszüntetését szorgalmazza a Mi Hazánk

A „politikusbűnözés” megszüntetése érdekében.

A képviselői mentelmi jog megszüntetését szorgalmazta pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, aki szerint a többi párt jelenleg nem támogatja felvetésüket, de „ebben meg fognak hátrálni”.

Novák Előd felidézte: a nemrég kezdődött parlamenti ciklus első beadványait pártja nyújtotta be, ezek között szerepel az az alaptörvény-módosítás is, amely eltörölné ezt az „idejétmúlt politikusi privilégiumot”, amelyet már Nagy-Britanniában és Szlovákiában is megszüntettek.

Szép szavak az alaptörvényben, hogy a törvények előtt mindenki egyenlő, de úgy tűnik, hogy vannak egyenlőbbek, akiknek jár a politikusi felelőtlenség kiskapuja – indokolta a javaslatot az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Hozzátette, a parlament igazságügyi bizottsága elé kedden kerülő kezdeményezés hét pontból álló javaslatcsomagjuk első beterjesztett eleme, amelynek célja megteremteni a politikusok elszámoltatásának lehetőségét.

További felvetéseik között említette, hogy

váljanak nyilvánossá a képviselők hozzátartozóinak vagyonnyilatkozatai is;

a politikusok négyévente kötelező vagyonosodási vizsgálatával fékezzék meg „a Fidesz által csúcsra járatott korrupciót”; ezt a kört „elrettentő erejű dupla büntetés” és teljes vagyonelkobzás fenyegesse, ha gazdasági bűncselekményben ítélik el őket; 'wellness-börtönök" helyett pedig teremtsék meg a

külföldi – például szibériai – bérrabtartás lehetőségét.

A Mi Hazánk Mozgalom politikusa elképzeléseik között említette azt is, hogy - a Megoldás Mozgalom felvetése alapján – vezessék be a gazdasági közszereplő fogalmát, és az abba a körbe tartozók is legyenek kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni.

(MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.