Politika

Szegedi tanárok demonstráltak a Klauzál téren

Szegedi tanárok demonstráltak a Klauzál téren

2022. március 16., szerda
Szegedi tanárok demonstráltak a Klauzál téren

A Veritas Virtus Libertasszervezésében demonstráltak a pedagógusok, egyetemi oktatók, tanárhallgatók és a diákok a Klauzál téren, a Kossuth szobor előtt. Az eseményt nagyjából 100-an kísérték végig.

Az eseményen Farkas Dániel tanárszakos hallgató, Szajbély Mihály egyetemi tanár, az SZTE szenátusának tagja és Erdélyi Eszter gimnáziumi tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szervezetének (PDSZ) szegedi képviselője szólalt fel. A beszédek között a Zebra Zone együttes tagjai léptek fel.

A hivatalosan 2 óra hosszúra meghirdetett esemény végül csak egy órát tartott, mivel Molnár Áron (NoÁr) pozitív koronavírus-tesztje miatt nem tudott megjelenni az eseményen.

Az elsőként felszólaló Farkas Dániel rövid beszédében többek között azt mondta: ,,Az ellenzék(sic!) erején felül fejleszti az oktatást, mégis káosz, kosz, krétahiány és omladozó iskolák." - vázolta fel meglátásait Orbán Viktor évértékelő beszédének átiratával. ,,A kormánypárt most azzal a blődlivel áll elő, hogy aki tanárnak mennek, úgy hagyják hátra addigi életüket, mint Krisztus tanítványai a halászhálót."

,,Szeretnénk egy olyan társadalomban élni, ahol a tanárszakma megint szép, megfizetett és elismert lesz." - tette hozzá.

Az SZTE szenátusi tagja bár nem érzi úgy, hogy ,,utcai fórumra", ,,agórára termett", ezúttal mégis felszólalt. Beszédében arról beszélt - 40 éves tanári pályáját áttekintve -, hogy bár voltak kommunisták, aztán bal- és jobboldali kormányok hatalmon, olyan még soha nem fordult elő, hogy ,,a tanárok a hatalom ajnározott kedvencei", mert minden hatalom úgy bánt velük, hogy

,,tanárok mindig is voltak és lesznek. Hát nem. Mondjuk ki végre itt is most hangosan: hát nem!" - emelte ki.

Kiemelte, hogy már 1969-ben is, ha egy gyerek azt mondta, hogy tanár szeretne lenni, azt kérdezte vissza a szülő, hogy ,,miből fogsz megélni?", és ez a kérdés szerinte azóta sem változott. Sőt, szerinte ,,lassan fehér holló lesz az a gyerek, aki tanár akar lenni. Mert az életösztön az dolgozik. De kérdezzük: kik fogják tanítani akkor a gyerekeket? És ez nem a távoli jövő, a tanárhiány itt van a nyakunkon."

Kiemelte, hogy aki ma sztrájkol, az nem csupán a tisztességes megélhetésért és a jobb munkakörülményekért, de a tanári pálya becsületéért is sztrájkol. ,,A tanároknak több szabadságra van szükségük. Olyan kerettantervre, ami valóban keretet kínál és nem kalodát." Olyan fenntartóra, amelyik nem ,,messziről dirigál", ami ,,nem az óraszámok emelésével akarja megoldani a tanárhiányt", és ami ,,nem a bürokráciában érdekelt."

Szajbély beszéde után a Zebra Zone a ,,Ballag már a vén diák" átiratát énekelte a közönséggel közösen.

Erdélyi Eszter, a PDSZ helyi képviselője egy közel 20 perces folytatta a demonstrációt. Ahogy 2016-ban, úgy most is Parti-Nagy Lajos Szívlapát c. verséből idézett beszéde elején. Szerinte A Tanítanék Mozgalom megmutatta, hogy ,,megvan bennünk az az erő, amiből meríteni tudunk, amiből most is meríteni tudtunk." Hozzátette, hogy ahogy 2016-ban úgy most is - szerinte - ,,igazuk volt", hogy ők a jövő nemzedéke érdekében csak jót akartak.

Kiemelte, hogy a most tanárnak és óvodapedagógusnak elenyésző számban jelentkező diák nem fogja tudni pótolni a nyugdíjba vonuló kollégákat. Szerinte a kormány 2014 óta befagyasztotta a pedagógusok bérét, amióta annak szorzóját ,,vetítési alap" határozza meg, és ,,ami azóta semmit sem változott." Erdélyi szerint az sem hangzik elég jól, hogy a fenntartó folyamatosan 10-10 százalékos béremeléseket ígér a pedagógusoknak. A változatlan bérezések miatt pedig Erdélyi szerint a pedagógusok az átlagbér 62%-át kapják csak meg.

,,Erről szól az első sztrájkkövetelésünk: a hiányzó megbecsülésről, az ezzel járó majdani színvonalemelkedésről, és egy méltóbb értelmiségi létről." - emelte ki Erdélyi beszédében.

A további követeléseik közé tartozik többek közt a 22 órás munkaidő, a felkészülési idő az otthoni munka elismeréseként, és a gyógypedagógusi-szakasszisztensek ingyenmunkájának eltörlése.

És pontosan hányan sztrájkoltak ma?

A szervező Veritas Virtus Libertas (VVL) néhány információval rendelkezett csak arról, hogy a megyében hol, hányan sztrájkoltak, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy többen a tömegből tájékoztatták őket. Eszerint többek között

  • a Deák Ferenc Gimnázium és a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola sztrájkolt a legnagyobb százalékban,
  • A Radnóti Miklós Gimnázium legalább 35 tanára,
  • A Dugonics András Piarista Gimnázium 3 tanára,
  • A Kőrössy Szakgimnázium 8 dolgozója,
  • A Madách Imre Kéttannyelvű Általános Iskola 27 pedagógusa,
  • A Ságvári Gimnázium egyetlen oktatója,
  • A Déri Miksa Műszaki Technikum néhány oktatója,
  • a szentesi Horváth Mihály Gimnázium több tanára,
  • a makói József Attila Gimnázium 23 tanára,
  • és a Béke Utcai Általános Iskola 7 tanára.

Arról, hogy mi vezetett a tanárok ,,polgári engedetlenségéhez", itt írtunk részletesebben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.