Politika

Orbán Viktor Röszkén: mi egész Európa biztonságát védjük

Orbán Viktor Röszkén: mi egész Európa biztonságát védjük

2021. szeptember 23., csütörtök
Orbán Viktor Röszkén: mi egész Európa biztonságát védjük

A kormányfő szerdán tett látogatást Röszkére a cseh miniszterelnökkel, Andrej Babissal. A határszemle során Orbán Viktor azt mondta, hogy azok, akik Afganisztánból menekülnek a Magyarország déli részén próbálnak bejutni Európába, emiatt nőni fog a nyomás a határon.

https://szegedma.hu/2021/09/orban-viktor-az-algyoi-halaszcsarda-vendege-volt

Mi védjük egész Európa biztonságát

A határszemlét követően a miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a kerítés jó és erős, viszont lehet, hogy több emberre lesz szükség a határaink megvédéséhez. Ebben az esetben kérnek és vezényelnek ide embereket. A gyenge pont Brüsszel, ahol azt mondják, aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni.

Ez árulás.

-fűzte hozzá gondolatát Orbán, majd hangsúlyozta, hogy itt több ezren dolgoznak Európa belsejének biztonságáért. Brüsszel viszont elárulja Magyarországot és az európai embereket bizonyos döntéseivel. Itt "mi egész Európa biztonságát védjük", és remélhetőleg sikerül megállítani azt a tervet, hogy Afganisztánból hozzanak ide embereket - mondta.

Oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és nem a bajt kell behozni Magyarország, Csehország vagy az Európai Unió területére.

Az EU-ból hiányzik az akarat a határainak megvédésére

A miniszterelnök vázolt néhány adatot is a tájékoztatón: 175 kilométer határt védenek teljes hosszában kerítéssel, a magyar-horvát szakasz felét pedig szintén ilyen fizikai akadályokkal védik. Ebből az irányból 2015-ben néhány hónap alatt több, mint 400 ezer ember lépett be mindenfajta papír és engedély nélkül. Ezeknek az embereknek a nagy része arra hivatkozott, hogy Angela Merkel német kancellár hívta meg őket az országába - idézte fel, majd hozzátette:

Valóságos invázió volt.

Abban az időben a közbiztonság szinte fenntarthatatlanná vált, kibírhatatlan állapotok voltak, ezért döntötték el, hogy megépítik a kerítést. A kormányfő úgy gondolja, ha az ember akarja, meg tudja védeni a határt, és az EU-ban nem a képesség, hanem az akarat hiányzik.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor kitért arra: 4500 emberrel védik a kerítést, ez az egyik legnagyobb költségvetési kiadás a rendészeti fejezetben. Ehhez az EU-tól "nem kapunk semmilyen különleges segítséget", csak amit minden más tagállam.

Ez a schengeni külső határ is, és amikor a legnagyobb volt a baj, sokat jelentett a Csehországtól és a visegrádi négyektől kapott politikai és fizikai támogatás. Szívesen fogadjuk a cseh miniszterelnök ajánlatát, hogy szükség esetén most is segítséget nyújt - mondta a kormányfő.

Azt is kiemelte, hogy a kerítés másik oldalán Szerbia van, de nem kéne itt lennie kerítésnek, mert Szerbiának az Európai Unió és a schengeni zóna tagjának kellene lennie. Délebben kellene védekezni, nem itt.

Ha az EU, a brüsszeli bürokraták törődnének a biztonsággal, már fel kellett volna venni Szerbiát, és akkor mind nagyobb biztonságban lennénk.

Ha nem lett volna kerítés, az elmúlt években több millió migráns lépett volna be ellenőrzés nélkül Schengen területére, a terrorcselekmények és a bűncselekmények száma többszöröse lett volna, továbbá Németországban a nők kevésbé érezhetnék magukat biztonságban. Most még mindig zajlik a beáramlás, és ha a kerítést lebontanák, holnap tízezren jönnének át, a jövő héten százezren, egy hónap múlva millióan.

A miniszterelnök szerint a migránsok nem menekültek, hanem jobb életet akarnak.

A migráció nem emberi jog, mindenkinek van hazája, azt kell rendben tartani, élhetővé és fejlődővé tenni a miniszterelnök szerint. Senki sem követelheti, hogy az, amiért az országainkban sok nemzedék megdolgozott, a sok millió migráns beáramlásával semmivé legyen. Azonban Orbán Viktor azt is kijelentette, segíthetünk nekik, hogy az ő országaik is rendbe jöjjenek, "erre készen állunk".

Orbán Viktor és Andrej Babis - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Andrej Babis kijelentette, hogy az EU sok értelmetlen dologgal foglalkozik, mint például a kvóták, amelyek helyett más megoldásokat javasoltak. Az embercsempészek ellen kell fellépni és Európán kívül kell segíteni, ott kell megállítani a migránshullámot. A cseh miniszterelnök nyilatkozata szerint azért látogatott el ide, hogy a gyakorlatban is lássa, miért jött létre a kerítés, mi a jelentősége.

2015-ben, amikor 400 ezer migráns jött ide, Orbán Viktor várta, hogy mit tesz Brüsszel, de nem történt semmi. Amikor megépült a kerítés, ez volt az egyetlen jól működő schengeni határ, és azért itt épült meg, mert erre vezet a legrövidebb útvonal a migránsoknak Németország felé.

Babis megjegyezte, vannak, akik azt mondják, hogy nincsenek már migránsok. Azonban idén az ő számuk és az embercsempészek száma is a háromszorosára nőtt. Az embercsempészek 3500 ezer eurót kérnek fejenként, hogy segítsenek a migránsoknak Németországba jutni. A cseh kormányfő szerint lassan változik az álláspont Európában, de több országot kellene bevonni a schengeni zónába, és a tengeri határ védelmére is nagyobb hangsúlyt kellene helyezni.

A miniszterelnökünk képeket is tett közzé a Facebook oldalán a szerdai látogatásról, amelyeket itt megtekinthetnek:

via MTI / Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd (MTI)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.