Politika

Az "EU az emberekkel fizettetné meg a klímaterv költségeit", ezért szavaz nemmel Magyarország

Az "EU az emberekkel fizettetné meg a klímaterv költségeit", ezért szavaz nemmel Magyarország

2021. július 15., csütörtök
Az "EU az emberekkel fizettetné meg a klímaterv költségeit", ezért szavaz nemmel Magyarország

Elfogadhatatlannak nevezte jelenlegi formájában az Európai Bizottság Fit for 55 elnevezésű, a többi közt az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését célzó javaslatcsomagját csütörtökön a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely fontosnak ítélte ugyanakkor, hogy a klímavédelem és a kibocsátás-csökkentés globális kérdésként jelenjen meg.

Magyarország célkitűzésként szívesen támogat a jelenleginél ambiciózusabb célokat, de látni kell, hogy a tagállamok többsége az eddigi vállalásokat sem tartotta be - mondta.

A miniszter közölte: az Európai Bizottság olyan eszközöket választ, amelyek

Magyarország számára elfogadhatatlanok, mivel a végén nem a szennyezők fizetnének, hanem a lakások és az autók után kellene adót fizetni.

Ráadásul a rezsicsökkentés eredményeit a terv szétrombolja - tette hozzá.

A Fit for 55 javaslatcsomag egyik legfontosabb eleme az EU kibocsátáskereskedelmi rendszeréhez (ETS) kapcsolódik. Ez megszabja a szén-dioxid árát, és évente csökkenti az egyes gazdasági ágazatok kibocsátásának felső határát - írja a HVG.

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy az általános kibocsátási határértéket még tovább csökkentsék, és növeljék az éves csökkentési ütemet. Minden tagállam számára szigorúbb kibocsátáscsökkentési célokat tűznek ki az épületek, a közúti és a belföldi tengeri szállítás, a mezőgazdaság, a hulladék és a kisipar számára, ezek a célok az egy főre eső GDP-jükön alapulnak majd. Magyarország esetében a korábbi célkitűzések alapján 7 százalékos csökkentést irányoztak elő, a 2005-ös évet alapul vége. Ugyanakkor a mostani klímacsomagban ezt átdolgozták, a magyar elvárás 18,7 százalék lett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.