Politika

Jobbik Csongrád megyei ex-alelnök: elvtelen megalkuvás lett a Jobbik veszte

Jobbik Csongrád megyei ex-alelnök: elvtelen megalkuvás lett a Jobbik veszte

2018. június 18., hétfő
Jobbik Csongrád megyei ex-alelnök: elvtelen megalkuvás lett a Jobbik veszte

Évek óta érezni lehetett, hogy nem egységes a párt- állítja Dobi Zsolt, a Jobbik egykori Csongrád megyei alelnöke. Múlt héten, miután kizárták a pártból Toroczkai Lászlót, elsők között jelentette be távozását a Jobbikból. Azt mondja, hogy van olyan része a megyének, ahol teljesen megszűnik a párt képviselet.

- Mi volt az a pont, amikor azt mondta, hogy ez már nem az a Jobbik, amiben szívesen politizál?

- Sok ilyen pont volt. A két évvel ezelőtti tisztújítás során kialakult vita az elnöki vétójog kapcsán volt az első figyelmeztető jel, hogy valami nagyon nincs rendben. Ezt követően számos olyan - a tagság és szimpatizánsi kör számára teljességgel érthetetlen - döntés és intézkedés történt, mely teljesen más irányba terelte a Mozgalmat. Megszűnt a mozgalmi élet, az alulról szerveződő bajtársi közösségből szinte kivált a parlamenti frakció és az országos vezetés. Az elmúlt időszakban olyan mérvű értékvesztés történt a Jobbikban, amihez már nem tudtam a nevemet adni.

A néppárti törekvések mögött, a hatalom minden áron való megszerzése, az elvtelen megalkuvás zajlott, a szavazatmaximálás reményében a nyílt, őszinte üzeneteket felváltotta a demagógia.

Az utolsó csepp abban a bizonyos pohárban, természetesen, Dúró Dóra frakcióból, illetve Toroczkai László pártból való kizárása volt. Erről az érintettek már mindent elmondtak. Úgy érzem, a végsőkig kitartottam, talán tovább is, mint kellett volna…

- Mennyire érzi megosztottnak a vidéki- elsősorban a Csongrád megyei szervezetet?

- Azt tudni kell, hogy a szorosabb és közvetlenebb kommunikáció, érdemi munka nem megyei, hanem választókerületi szinten történik. Tehát a választókerületek szinte külön életet élnek, így a megyei vezetésnek nem sok ráhatása van a helyi szervezetekre. Azokra a szervezetekre, melyekből mára alig maradt. Tudatos és módszeres leépítés zajlott Csongrád megyében ezen a területen. Az eredmény a választási statisztikákból egyértelműen kimutatható. Mint ahogy az is, hogy nyolc év parlamenti részvét mellet, a Jobbiknak semmilyen előrelépést nem sikerült elérni Szegeden, az ország egyik legnagyobb városában.

A szegedi szervezet teljes mértékben meghajol a központi akarat előtt, ők azok, akik örömmel konstatálják a most történteket. Érdekük fűződik hozzá, lelkük rajta.

De a kérdésre válaszolva, tudomásom szerint, napokon belül bejelentheti több szervezet is a feloszlatását, tagjai kilépnek a pártból. A Homokhátság például teljes egészében jobbikos szervezet nélkül marad. De máshol sem különb a helyzet. Háttérbeszélgetések zajlanak, keressük egymást, de természetesen nem nyilatkozhatok Makó, Hódmezővásárhely, Szentes, Csongrád nevében, azonban biztos vagyok benne, megfontolt döntést fognak hozni a hogyan továbbról.

- Szerepet játszhatott a változásokban Vona Gábor háttérbe vonulása? Ha marad, akkor egységes maradhatott volna a párt?

- A Jobbik évek óta nem egységes. Mint azt az elején is mondtam, a parlamenti frakció és az országos elnökség teljesen eltávolodott a tagságtól.

A párt eljutott a több tízezer főt felvonultató, erőt és tiszta üzeneteknek teret adó utcai megmozdulásaitól az egy-két ezres, a balliberális oldal vállalhatatlan figuráival összeölelkező demokráciaféltő „tüntikékhez”.

A vidéki alapszervezetek jórészt inaktívvá váltak, senki nem foglalkozott velük. Borítékolható volt előre, hogy a 2018-as országgyűlési választás nagy fordulat lesz a Jobbik életében. Így vagy úgy. Az eredmény ismert, teljes megsemmisülés, hiába az optimista hangok, a választók számának megtartásáról. A Jobbikra most voksukat adók, inkább szavaztak valami vagy inkább valaki ellen, mint sem a magyar, keresztény nemzeti értékeink és identitásunk ügyének radikális képviselete mellett. Mert ilyen már nincs.

- Életképesnek érzi a „Mi Magunk” platformból alakulni látszó mozgalmat úgy, hogy nincs egy párt a háttérben?

- Teljes mértékben. A Jobbik vezetésében abszolút alábecsülik a bennük csalódottak számát, akik nagy része örömmel és hatalmas tettvággyal csatlakozik a Mi Magunk platformból közben önálló politikai erővé váló Mi Hazánk Mozgalomhoz. Június 23-án, jövő szombaton régi bajtársak fognak találkozni. Őszintén remélem, sőt biztos vagyok benne, kitűnő hangulatú rendezvény lesz, sok résztvevővel, várhatóan hatalmas médiaérdeklődéssel. Az pedig már most beszédes, hogy a Jobbikhoz közel álló médiumok elkezdték egyrészt bagatellizálni a zászlóbontást, másrészről pedig sorozatban gyártják a mocskos stílusú lejárató anyagokat a pártot otthagyó radikálisok ellen. Szerintem ez méltatlan és gyalázatos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.