Politika

Igazságtalan az oktatási rendszer – állítják a tüntető szegedi diákok

Igazságtalan az oktatási rendszer – állítják a tüntető szegedi diákok

2018. január 19., péntek
Igazságtalan az oktatási rendszer – állítják a tüntető szegedi diákok

A pénteki fővárosi demonstrációhoz csatlakozva szegedi tanulók a Dugonics téren emelték fel hangjukat bízva abban, kéréseik meghallgatásra találnak.

A Szegeden tartott „flashmobon” felszólaló Balog József, az SZTE oktatója többek között a tankötelezettség 16 éves kori levitelét kritizálta, véleménye szerint ezzel még többen ragadnak a szegénységben, a felemelkedés esélye csökken számukra. Továbbá úgy véli, elítélendő, hogy az oktatási rendszer a mindenkori kormány elképzeléseit szolgálja ki, erősen függ attól. A villámcsődület egyik szervezője, Tarnay Kristóf a diákok követeléseinek pontjait ismertette. Hangsúlyozta, az általános iskolákban 25, míg a középiskolákban 30 órában maximalizálják a heti órakeretet. Ismét szabadon választhassanak tankönyveket a pedagógusok. Állítsák vissza a tankötelezettséget 18 éves korig, illetve ne kössék nyelvvizsgához a felsőoktatásra jelentkezést mindaddig, amíg a nyelvtanulás megfelelő feltételeit nem biztosítják ehhez. Emellett a Független Diákparlament kommunikációs koordinátora arra is kitért, hogy egyes szakokat kevés államilag támogatott férőhellyel hirdetnek meg, a fizetős képzésre alacsonyabb a ponthatár, ezt viszont sokan nem engedhetik meg maguknak, vagy éppen kénytelenek diákhitelből finanszírozni tanulmányaikat.

A szegedi programot értesüléseink szerint politikától mentesre tervezték, azonban sok ismerős „öregdiák” tűnt fel a demonstrálók sorában. Többek között az MSZP-s Szabó Sándor és Kozma József, illetve a Jobbik színeiben Tóth Péter is megjelent a Dugonics téren.

A budapesti demonstráció felhívásában

jó példaként a finn oktatási rendszert hozták fel, ahol nincs osztályzás az első években, ezáltal nem alakul ki stressz a gyermekekben. Kevésbé jellemző a kiközösítés, mert nemcsak oktatnak, hanem közösségeket alakítanak ki, továbbá rövidebb a napi tanítási idő, ezáltal nem fáradnak el a diákok és jobban tudnak koncentrálni. „Január 19-én (pénteken) délelőtt ne menj suliba, délután 4-kor pedig közösen tüntetünk a Parlament előtt az oktatási rendszer igazságtalanságai miatt! Álljunk ki együtt egy igazságosabb, modernebb, diákközpontú oktatási rendszerért, amelyben a diákok nem lesznek agyonhajszolt zombik! Vonuljunk együtt a Parlament elé, hogy egy demonstráció keretében jelezzük: a magyar diákság egy nagy közösség, akik tesznek egy jobb oktatásért, akik kiállnak egy mindenki számára élhető jövőért!" – állt a fővárosi tüntetés felhívásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.