Kultúra

Tompos Kátya felolvasóestjén kell életre Polcz Alain megrázó regénye

Tompos Kátya felolvasóestjén kell életre Polcz Alain megrázó regénye

2023. október 30., hétfő
Tompos Kátya felolvasóestjén kell életre Polcz Alain megrázó regénye

Az egyik, hanem a legmegrázóbb második világháborús emlékiratból, vagyis Polcz Alaine művéből olvas fel hétfőn este Tompos Kátya Jászai Mari-díjas színművésznő a szegedi Reök-palotában. Az Asszony a fronton címet viselő rendezvényt egyben szerkesztette és rendezte is Seres Tamás.

Százegy éve, 1922. október 7-én jelent meg a talán legmegrázóbb második világháborús emlékirat, az Asszony a fronton, amit Polcz Alaine írt.

Ez a regény volt az, amely megtörte az erőszakról való hallgatás tabuját. A nagy hatású műnek a különleges évfordulós kiadása tavaly jelent meg. Az író, pszichológus és tanatológus Polcz Alaine alkotásából Tompos Kátya színművész mutat be részleteket október 30-án, hétfőn a Reök-palotában.

Minden háborúnak ezer arca van. Ez az enyém, ahogy én élem meg. Egy fiatal nő, én magam, tizenkilenc-húsz évesen pár hónapos asszonyként hogyan kerültem az erdélyi kisebbségi sorból, az anyaországhoz visszakapcsolt Erdélyből a csákvári Esterházy-kastélyba. Egy asszony élete a fronton. Éhezés, tetvek, lövészárokásás, krumplihámozás, hideg, mocsok. Ez az élet nem csak az enyém volt. Férjem fehér hajú édesanyját ugyanúgy elhurcolták és megerőszakolták, mint a serdülő lányokat. Az orosz katonák megtámadtak, elvertek, megvédtek, csizmával a kezemre léptek, megetettek (…) Nem csak a bombák és a lövedékek pusztítottak, nem csak magyarokat és németeket végeztek ki. Miért harcoltak ők? És mi?

-olvasható Polcz Alaine letaglózó és megrázó művében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.