Kultúra

Megtartották New Yorkban a Semmelweis-film világpremierjét

Megtartották New Yorkban a Semmelweis-film világpremierjét

2023. október 24., kedd
Megtartották New Yorkban a Semmelweis-film világpremierjét

Ahogy azt már korábban megírtuk New Yorkban, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, helyi idő szerint hétfő este tartották a Semmelweis Ignác életéről szóló Semmelweis című film világpremierjét a Mozgókép Múzeumában.

A Koltai Lajos rendező a vetítésen az elmondta, hogy nem tudományos filmet akart készíteni, hanem az embert, Semmelweis Ignácot akarta bemutatni, aki megtalálta saját útját, amin végig járva elérte a célját.

New York-i világpremier alkalmából Csák János kulturális és innovációs miniszter azt hangsúlyozta a közmédiának, hogy Semmelweis Ignác útja példa. A rosszindulat és a támadások ellenére is végig vitte elképzelését, és ahogy a történelemkönyvekben is szerepel, valóban az anyák megmentőjeként maradt meg az emlékezetben.

Megjegyezte, hogy Semmelweis Ignácról ugyanúgy elmondható, hogy emberek millióinak az életét mentette meg, mint a közelmúltban Nobel-díjat kapott Karikó Katalinról.

Káel Csaba, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Nemzeti Filmintézet (NFI) elnöke arról beszélt, hogy a Semmelweis-film kiváló lehetőség arra, hogy világszerte bemutassunk egy magyar tehetséget, elmeséljük a történetét. Nagyon nagy a nemzetközi érdeklődés a film iránt, amit még inkább fokoz, hogy az elmúlt hetekben két magyar Nobel-díjnak örülhettünk Magyarországon.

Ha belegondolunk, Semmelweis felfedezése olyan jelentőségű volt a saját korában, ami felért volna egy Nobel-díjjal, ha akkoriban már létezik ez az elismerés

-fogalmazott.

Adolf Zukor is nagyon büszke lenne, ha látná, hogy New Yorkban magyar filmbemutató van

-tette hozzá. Mindezzel utalva arra, hogy a premiernek otthont adó Mozgókép Múzeuma a magyar származású Adolf Zukor által alapított Paramount Pictures egykori New York-i gyártóbázisa, a Kaufmann Studios szomszédságában áll.

Palotai Csenge, a New York-i Liszt Intézet igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a filmet a nemzeti ünnepen, október 23-án mutatták be az amerikai nagyvárosban, azt hangoztatta: az alkotás Semmelweis Ignác töretlen hitének és küzdelmes életének állít emléket, aki ugyanúgy hős volt, ahogy a pesti srácok 1956-ban.

A filmbemutatón több mint 20 ország nagykövete vett részt Namíbiától Németországon keresztül Ausztráliáig. Az est kiemelt vendége volt Courtenay Rattray, António Guterres-ENSZ-főtitkár kabinetfőnöke, valamint Stewart Simonson, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese, aki a film elkészültét egy fontos lehetőségnek nevezte arra, hogy Semmelweis Ignác alakját a szélesebb közönséghez is közelebb vigyék és megmutassák, milyen alapvető volt az ő munkája a teljes gyógyászat terén. A Semmelweis című film világpremierjét a Nemzeti Filmintézet és a New York-i Liszt Intézet szervezte.

Az alkotást a Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is vetítik október 27-én. Magyarországon november 30-án láthatják az érdeklődők a mozikban az InterCom forgalmazásában.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.