Kultúra

Kövér László: több mint ezer éve van keresztény oktatás Magyarországon

Kövér László: több mint ezer éve van keresztény oktatás Magyarországon

2023. szeptember 2., szombat
Kövér László: több mint ezer éve van keresztény oktatás Magyarországon

Amennyiben egy emberöltőt harminc évvel számolunk, akkor a Kárpát-medencében a legősibb, 996-ban alapított pannonhalmi iskolától számítva napjainkig harmincnégy magyar nemzedéket, Pápán pedig 1531 óta tizenhat nemzedéket indított útjára az életbe a keresztény magyar iskola - fogalmazott az országgyűlés elnöke.

Istenhit, hazaszeretet és tudományszolgálat - ez a három alázatos erény az, amely több mint ezer esztendőn keresztül megtartotta és felemelte a magyarságot a Kárpát-medencében

jelentette ki Kövér László.

Az ezeréves Magyarország története és a pápai kollégium 1531 óta tartó históriája is megmutatta azt, hogy a magyarság addig maradhat meg, amíg keresztyén szabadságában az ebben gyökerező kultúrájában élhet.

Az egyházi oktatás támogatásáról szólva Kövér László kiemelte: kormányzati támogatással az elmúlt 13 évben Magyarországon és a Kárpát-medence magyar lakta területein több mint 3700 - ebből csaknem 1300 református - templom újult meg, és 200 új -ebből 55 református - templom épült fel.

Sikerült lezárni az 1991-ben elindult egyházi ingatlanrendezés folyamatát, 180 milliárd forint értékben több mint 8000 jogos egyházi ingatlanigényt sikerült teljesíteni, amiből 1400 református igény volt.

2010 óta az állam mintegy 326 milliárd forintot fordított az egyházi köznevelési intézmények fejlesztésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.