Kultúra

1980. május 10-e: Bálint Sándor utolsó lépései a végzet felé

1980. május 10-e: Bálint Sándor utolsó lépései a végzet felé

2022. május 10., kedd
1980. május 10-e: Bálint Sándor utolsó lépései a végzet felé

Amikor a nemzetközi hírű folklorista, Bálint Sándor négy évtizede elköszönt ettől a világtól, csupán a beavatott belügyesek tudták, hány besúgóval vette körül a titkosrendőrség. Azóta is csak egy részük ismert, a legtöbbjüket még vamzer-neve rejti: Briza, Csanádi, Dugonics, Erdősi, Makai, Sziklai, Kerekes – és mások. A hiénák némelyike „tisztes” polgárként élt: jogász, újságíró, muzeológus, egyetemi tanár, szépíró, amatőr színjátszó is volt köztük. Ki önként lett szolga, kit zsarolással bírtak rá.

Mindannyian tették a dolgukat: a besúgók besúgtak, a professzor pedig tanított, írt, alkotott. Barátai szerint azt sem tudta, hogy a róla szóló jelentések sokaságát őrzi a titkosrendőrség irattára. Ilyen közönséges dolgokkal nem foglalkozott. Más koordinátarendszerben élt: a néprajz és a szakrális hagyományrend világában. Megírta élete legfontosabb műveit. Ezek „koronája” volt A szögedi nemzet három kötete. És az alkotó még életében legendává lett.

Mindig a gondolataiba mélyedt. Akkor is, ott, Budán, azon a derűs tavaszi napon, 1980. május 10-én, amikor a kisunokához, Orsihoz igyekezett. Sosem ért oda. A Hattyú utca sarkán lelépett a járdáról. Az autó pedig jött. Koponyaalapi törés. Eszméletét többé nem nyerte vissza.

Fia, Péter mondta róla: a világért felelősséget vállaló gondolkodó volt. A szemtanúk szerint temetésén akkora tömeg jelent meg, mint soha máskor. A hatalom emberei tüntetőleg távol maradtak. És ez így volt rendjén.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.