Az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült, így 13-ra nőtt a hazai oltalmazott pálinkák száma.
A pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet.
A homokháti őszibarack pálinka alapjául szolgáló őszibarack a napsütéses órák nagy száma, a jellemző forró, száraz aszályos nyarak, a talaj adottságai és a a nagy napi hőingadozás miatt jellemzően édessé, zamatossá válik, ha a térségben termesztik. Az alkalmazott kisüsti lepárlási technológia hatására a pálinkában ezek az érett őszibarackból származó gazdag aromák karakteresen jelennek meg. Ennek eredményeként ízében telt, karakteres, könnyed fanyarság, ugyanakkor visszafogott parfümösség, diszkrét illat jellemzi a Homokháti őszibarack pálinkát - ismertetik a közleményben.
Az uniós oltalom a jogi védelmen túl segít a pálinkát a kereskedelemben megkülönböztetni, illetve annak népszerűsítésében is előnyére szolgál.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.