Kultúra

Elek apó, a hűség embere: a nagy mesélőről, születésnapján

Elek apó, a hűség embere: a nagy mesélőről, születésnapján

2021. szeptember 30., csütörtök
Elek apó, a hűség embere: a nagy mesélőről, születésnapján

Kisbacontól Kisbaconig az út olykor hosszú lehet. Benedek Elek estében mindenképp. Élete két végpontja, 1859 és 1929 között ott van kereken hetven év, ez idő alatt bejárta a fél országot, fölkapaszkodott szellemi hegycsúcsokra, aztán végül leereszkedett a megpihenés vidékére. A Székelyföld, a kisbaconi emlékvilág hazahívta. Aztán ahol született, ott csöndesedett el örökre.

Az életpálya szabályos egészet ad ki, hét évtizednyi idejében minden kerek volt: a tudáspróba ideje, a hivatáskeresés évei, a családapai vállalásminta- és a hűségvizsga szakasza. Szerencséjének köszönheti, hogy egyetemi éveiben elviszi magával néprajzi gyűjtőútra egy jó barát, Sata Pista. A különös írói név mögött Bolgárfalvi Sebesi Jób rejtezik, a folklorista, mesegyűjtő, bölcs mindentudó. Az ő hatására a fiatalember is a mesék, a néphagyományrend, a nyelvőrzés bűvkörébe lép. És marad ott, egész életében. Közben hírlapírás, országgyűlési képviselőség, folyóiratszerkesztés, de ami a legfontosabb: a gyerekvilágnak szánt könyvek írása, lapok kiadása. A kicsik Elek apója lesz, a gyermekirodalom atyja.

A magánélete is mesés elemeket hordoz. 1882, sétaút Rákosi Jenő főszerkesztővel: fogytán a szivar, betérnek egy trafikba. Közben egy újságcikken vitatkoznak, s a trafikosné félárva lánya váratlanul belekotyog a beszélgetésbe. És bátran, okosan érvel. A két férfi szájtátva hallgatja. A fiatal írót a lányka szépsége is elbűvöli, olyannyira hogy fizetni is elfelejtett. Másnap egy virágcsokorral megy számlát rendezni. Aztán mindennapos vendég lesz. Megéled a szerelem, s terem legendát, az életen át tartó hűség kivételes példáját. A két romantikus fiatal fogadalmat tesz, hogy soha nem hagyják el egymást, s ha eljön az ideje, egyszerre lépnek ki az életből. És tényleg így lesz…

Trianon után családjával a szülőföldre végleg visszatér, hogy segítse a kultúraőrzést, a magyarságvédelmet. 1929 nyara van, a kisbaconi kúriában mindenki teszi a dolgát. Az író az asztalánál dolgozik. Egyszer csak kiesik kezéből a toll. Riasztják a helybéli orvos, a hírre útnak indul két másik doktor is Brassóból. De tenni már nem sokat tudnak. A negyvenöt évig hű társ, hat gyermek édesanyja ekkor kimegy a patakpartra. Előveszi az erre tartogatott mérget. Annyi ideje lesz még, hogy visszatérjen a házba, megcsókolja halódó férjét, és gyermekeitől ezzel búcsúzzon: „Édeseim, azt hiszem, most kifogytok belőlünk.” A kisbaconi nagy mesélő, novellista, a gyermekvilág barátja, és a rajongva szeretett feleség, Fischer Mária együtt mennek el. Ahogy fogadalmuk szólt.

Szeptember 30-a, az író születésnapja másfél évtizede a népmese ünnepnapja hazánkban.

Várkonyi Balázs

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.