Kultúra

Innovációkra kényszerítette a Szabadtérit a jelenlegi helyzet

Innovációkra kényszerítette a Szabadtérit a jelenlegi helyzet

2020. augusztus 10., hétfő
Innovációkra kényszerítette a Szabadtérit a jelenlegi helyzet

Az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem marad el teljesen a Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonja. Az Újszegedi Színpadon teljes évadot láthatunk, a Dóm téren nemrég egy rendkívüli darabot mutattak be. Herczeg Tamás igazgatóval beszélgettünk a szezon eddigi tapasztalatairól.

— Az eddig megtartott produkciók és a még hátralévők alapján azt mondhatom, nagy boldogság és kivételes lehetőség számomra, hogy ennek az évadnak a lebonyolításában részt vehettem, hiszen nagyon másként kellett megoldani, nagyon kellett támaszkodni a színházi kreativitásra — válaszolta lapunk kérdésre Herczeg Tamás, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója. Hozzátette, hogy nemcsak a műszaki lehetőségek változtak meg a Dóm téren azzal, hogy ott az évadot nem tudták megtartani – és mégis színházat akartak csinálni –, hanem művészileg is ki kellett gondolniuk, hogy mi az, ami odavaló.

Az emberi lét alapkérdéseire keresi a választ a Szabadtéri Játékok bemutatója az Akárki. A Dóm téri előadás bemutatója július 24-én volt.
Akárki: Zsótér Sándor Megbánás Köpenyege és Kereszt: Herczeg T. Tamás Fotó: Sándor Judit

— Ebben minden bizonnyal sikerült színháztörténelmet írnunk. Egy olyan művet tudtunk bemutatni, amelynek mondanivalója a járványhelyzetre reflektál a középkor óta, és amely mű a Dóm tér és a valamikori alapítóatyák szellemiségéhez is nagyon illik. Az előképünk, a salzburgi játékok műsorán ugyanis minden évben ezt a különleges darabot játsszák - idén éppen 100 éve. A visszajelzések is nagyon pozitívak az előadással kapcsolatban. Szeged egy élhető méretű város, ahol minden utcasarkon találkozik az ember partnerekkel, ismerősökkel és megállítják idegenek is. Igazán felemelő érzés, amikor megszólítanak, hogy az AKÁRKI-ből miként táplálkoztak és merítettek erőt a szegedi polgárok — mondta az igazgató.

Herczeg Tamás rendkívül boldog és úgy gondolja, hogy olyan innovációkra kényszerített a Szabadtérit a jelenlegi helyzet, amelyek ha nem is tudnak uralkodóak lenni a jövő szabadtéri játékainak megrendezésekor, de mindenképpen tudnak támaszkodni ezekre a tapasztalatokra, és tovább tudják vinni azokat az értékeket, amiket az idei évad adott. — Mindezen túl az is nagyon fontos, hogy ebben a kiszolgáltatott helyzetben - amikor a szobákban önmagunkra, de a világban egymás szolidaritására voltunk utalva - egy olyan fesztivált bonyolíthatunk le, ahol a filantrópia előtérbe kerül. Azt gondolom, hogy a színház ezzel a legfontosabb eszméjét tölti be a humanizmus jegyében — zárta gondolatait a Szabadtéri igazgatója.

(Borítókép:https://www.facebook.com/szegediszabadteri)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.