Kultúra

Márciusban rendezik Szegeden a Rekamié kamaraszínházi fesztivált

Márciusban rendezik Szegeden a Rekamié kamaraszínházi fesztivált

2020. február 15., szombat
Márciusban rendezik Szegeden a Rekamié kamaraszínházi fesztivált

Márciusban rendezi meg regionális kamaraszínházi fesztiválját Rekamié címmel a Szegedi Nemzeti Színház, a közönség hat nap alatt hat társulat produkcióját láthatja.

A teátrum közleménye szerint az idei programsorozat mottója: a művészet fiatalon tart. Március 23-tól a legifjabb színházrendező generáció tagjainak előadásai mutatkoznak be Szegeden. Ezek az "ifjú titánok" már túl vannak a kezdeti szárnypróbálgatásokon, feltörekvő, kiemelten tehetséges alkotók, akik már több rendezésükkel felhívták magukra a színházi szakma és a nézők figyelmét. Újítani vágyók, kísérletezők, új nézőpontból közelítenek a színpadi munkához, ez a színészeket és a nézőket is nyitottságra készteti. A nyitóelőadás a Rózsavölgyi Szalon produkciója, a Salamon király szorong című színmű. Émile Ajar regényének színpadi változatát Dicső Dániel rendezte. József Attila halálának 80. évfordulója alkalmából készítette el a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit bemutató estjét Vecsei H. Miklós. A darab március 24-én szerepel a fesztivál programján.

A nagyváradi Szigligeti Színház William Shakespeare Szentivánéji álomjával vendégszerepel Szegeden. Az előadást a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2019-ben színházrendezőként végzett Tarnóczi Jakab állította színpadra. Luk Perceval, Feridun Zaimoglu és Günter Senkel Moliére című színdarabja a négy leghíresebb Moliere-komédia - A mizantróp, Don Juan, Tartuffe, A fösvény - kortárs újragondolása és összefűzése egy grandiózus nagyságú művé. A darabot Hegymegi Máté rendezésében a Radnóti Színházban mutatták be MOLIERE - The passion címmel, március végén a szegedi közönség is láthatja. Az Örkény István Színház Kosztolányi Dezső Édes Annáját hozza el a Rekamié fesztiválra, a rendező Szenteczki Zita. A fesztivál programját az 1950-es évek legendássá vált propaganda-operettje az Állami áruház zárja. A darabot a Kecskeméti Katona József Színházban tavaly tavasszal Benkó Bence és Fábián Péter állította színpadra. Újdonságként a produkciókat a Barnák László főigazgató, Hollósi Zsolt újságíró és Karsai György színháztörténész, egyetemi tanár alkotta zsűri kíséri figyelemmel, a rendezvény végén az egyik produkció megkapja a Rekamié Fesztivál díját. Az előadások után a nézők szakmai beszélgetéseken vehetnek részt a Revizor Online kritikusainak moderálásával.  

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.