Kultúra

A szuszpenzorok okoztak problémát az Úrhatnám polgár szereplőinek

A szuszpenzorok okoztak problémát az Úrhatnám polgár szereplőinek

2018. július 19., csütörtök
A szuszpenzorok okoztak problémát az Úrhatnám polgár szereplőinek

A Szegedi Szabadtéri Játékok keretein belül, a mai napon színpadra kerülő Úrhatnám polgár című darab szereplőivel és alkotóival találkozhatott a közönség a főpróba napján, de még a próbát megelőzően.

A Reök-Palota első emeletén, ahol a

Náray kiállítás

is található ült össze egy teremben a darabnak majdnem a teljes szereplőgárdája, és azok a szegediek, akiket szerettek volna egy kicsit belesni a darab kulisszatitkaiba. Oláh – Horváth Sári, a darab dramaturgja és dalszövegírója először röviden ismertette Moliére történetét, amiből Parti Nagy Lajos készített egy különleges fordítást, amit végül a darabhoz felhasználtak. A dramaturg azt is elárulta, hogy a színmű készültekor előbb készült el a zene, majd csak utána a szöveg, ami a szakmában különlegesnek számít, ugyanis ez fordítva szokott lenni. Az írónő rövid ismertetése után a közönségtalálkozón laza és könnyed hangulat lett úrrá, de az igazi jeget a darab egyik szereplője, Sorbán Csaba törte meg.

A színész abba avatta be a nagyérdeműt, hogy milyen nehézségekkel küzdöttek meg a próbákon. Elárulta, hogy igazi élő állattal, egy vadászgörénnyel is dolgozik a darabban, mégsem az, hanem a szuszpenzor viselése volt számára problémás. Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az ágyékát védő eszközt még a közönségtalálkozóra is felvette, hogy minél hamarabb megszokja azt. Természetesen ezek után nehezen lehetett újra komoly téma felé terelni a beszélgetést, ugyanis több férfi színész is azzal kezdte az élménybeszámolóját, hogy milyen volt nekik a szuszpenzor és hogy éppen van-e rajtuk. Barnák László, aki szintén szereplő a darabban, a jelmezek kapcsán, a szuszpenzoron kívül, azt is megjegyezte, hogy azok rendkívül sokat segítettek nekik abban, hogy rátaláljanak a karakterekre. Balog József viszont, aki a főszereplőt játssza azt jegyezte meg, hogy szinte semmilyen kelléke nincs a darabban, pedig ő önmagát kellékfetisisztának tartja. Ez mégsem okozott számára problémát abban, hogy ráérezzen a karakterére, ugyanis Parti Nagy Lajos különleges szövegei áthidalják az ilyen hiányokat a műben.

Az, hogy nem hétköznapi szöveg, csak enyhe kifejezés a színészek szerint. Ahogy Szalai Anna, a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense is fogalmazott, Parti Nagy Lajos szövege rendkívül nehezen tanulható, pedig azt szóról-szóra pontosan tudni kell, mert csak úgy van értelme. Igaz Anna megjegyzésére a közönségtalálkozón Sorbán Csaba viccesen megjegyezte, hogy sokszor még úgy sincs, de ez csak vicc volt a részéről. A rendező és a főszereplő szerint is viszont tudni kell a darabról, hogy valóban nem létező szavakat használnak benne, ám az csupán azért van, hogy inkább érzéseket keltsenek a nézőkben, ne pedig konkrét üzenetet közvetítsenek. Az Úrhatnám polgár még a nyelvi elemeken, a díszleteken, és a kosztümökön kívül is kínál még meglepetéseket a nézőknek. Az egyik ilyen meglepetés például, hogy a darabban olyan karakterek is feltűnnek, mint például a Cartoon Network mesecsatornáról ismerhető Johnny Bravo rajzfilmfigura. Az ilyen fiatalos elemek kapcsán mondta el Herczeg T. Tamás, a rendező, hogy egyáltalán nem határoztak meg a mű készítésekor célközönséget, mert egy olyan darabot próbáltak létrehozni, ami egyszerre szól a fiatalokhoz és az idősekhez is. A modern rajzfilmfigurákon kívül pedig még olyan különlegessége is van a darabnak, hogy szokatlan módon még a súgó is kapott benne aktív szerepet, így mondhatni, hogy az Úrhatnám polgár egyáltalán nem egy szokványos darab.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.