Kultúra

Megtalálták a szegedi Hamupipőkét!

Megtalálták a szegedi Hamupipőkét!

2018. február 6., kedd
Megtalálták a szegedi Hamupipőkét!

Farsangi Cuháré címmel február 3-án este a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület megrendezte az I. Szegedi Népviseletes Bált, melyre a megnyitó előtt két héttel minden jegy elkelt!

A rendezvényt olyan neves személyek tisztelték meg, mint Juronics Tamás, táncos, koreográfus, rendező, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Felföldi László, az MTA Zenetudományi intézetének ny. igazgatóhelyettese, többszörösen kitüntetett néptánckutató, Csizmadia Anna, népdalénekes, a „Fölszállott a páva” népzenei- és néptáncos tehetségkutató szóló ének kategória győztese, Varga Sándor néprajzkutató, etnológus, az SZTE Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszékének oktatója és az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársa. Vendégeink érkezése alatt a muzsikát Czuczor Mátyás és barátai, Rácz Vilmos és Szűcs Miklós szolgáltatták. Egy-egy táncrendet játszott a Nyenyere Egylet (Tóth Antal és Zombori Györgyi), akik hagyományos dél-alföldi muzsikát szólaltattak meg tekerőn, illetve Fábri Géza és Barta Márton moldvai dallamokat, melyekre sokan táncoltak. A bálon a talpalávalót a Juhász Zenekar játszotta, akiktől a népzene mellett nem volt idegen az únevezett báli zene sem, játszottak keringőt és polkát is, mindenki nagy örömére. A nyitótáncot Kádár Elemér és Barta Csilla járta nyárádmenti muzsikára, melyhez néhány perc múlva sokan csatlakoztak. A táncok közötti szünetekben két farsangi népszokást is fölelevenített a Délikert és a Cuháré táncosaiból álló csoport – egy Balázsolást és egy Medvetáncoltatást. S jött a bál egyik fontos eleme: Ki lesz a szegedi Hamupipőke? A Szegedi Papucsért Alapítvány elnöke, Szögi Csaba jóvoltából 1 pár Sallay Tibor mester által egy kaptafára készített, varrott szegedi papucs kereste gazdáját.

Fotó: Tari József

A papucs méretét senki nem ismerte, így próbálgatással kellett megállapítani, vajon kinek a lábára lesz jó? Sokan próbálkoztak, a kislányoktól a női ruhába öltözött férfiakig, míg végül 18 hölgy maradt, akiknek a lábára illett a papucs. A döntést már egy komolyabb megmérettetés előzte meg, ugyanis válaszolniuk kellett 12, a szegedi papuccsal kapcsolatos kérdésre, s aki a legtöbb jó választ adta, Bodor Luca, a Cuháré Táncműhely táncosa. Luca 6 éve él Szegeden, pszichológusként dolgozik. – Húsz éve néptáncolok, és jó ideje viseleteket is varrok. Szeretem beleásni magam egy-egy tájegység kultúrájába, hagyományaiba, így mikor hallottam, hogy a papucs elnyeréséhez ismerni kell annak történetét, utánolvastam, hogy legyen esélyem. Féltem, hogy majd nagyon apró papucsot hoznak, és legfeljebb Hamupipőke nagylábú mostohája lehetek, de szerencsém volt. Szívügyem a viseletek, a népi kultúra éltetése, átültetése napjaink világára, így büszkén fogom hordani a nyereményem – mondta büszkén. A nyereményt a Szegedi Papucsért Alapítvány nevében Bárkányi Ildikó, az alapítvány kurátora, a Szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettese adta át. Ezután következett a tombola, melynek fődíja a Cuháré Táncműhely által fölajánlott dél-alföldi női viselet – boldog tulajdonosa Nagyné Dömötör Márta, aki Orosházáról érkezett a bálra, mint elmondta, nosztalgiából, ugyanis a férjével Szegeden ismerkedtek meg, akivel azóta három gyermeket nevelnek. Márta az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium tanára, 2011 óta táncol a Harangos Néptáncegyüttesben. A mulatság folytatódott egészen hajnali négy óráig – ekkor szólalt meg a Rákóczi-induló, ami a jó hangulatú bál végét jelentette. A Bál szervezője a Cuháré Kulturális Közhasznú Egyesület, fő támogató az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő volt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.