Kultúra

Ostorozás a Handout első nagylemeze

Ostorozás a Handout első nagylemeze

2017. június 27., kedd
Ostorozás a Handout első nagylemeze
handout_2017

Off the Beaten Path címmel jelent meg a közelmúltban a szegedi Handout zenekar debütáló albuma. A súlyos zenei alapot motiváló szövegekkel megtámogató banda szerint a korong ostorcsapások sorozata.

A

Tari Balázs

(ének),

Busa Balázs

(gitár),

Soós Hannó Soma

(gitár),

Bene Balázs

(basszusgitár) és

Virág Levente

(dob) felállású csapat 2016-ban kezdett el dolgozni első nagylemezén, Tari Balázs érkezése egy másfél-két éves énekes nélküli üresjáratot zárt le a

Handout

történetében. „Ahogy megjött Balázs, elkaptunk egy más vonalat, ami mindenkinek megtetszett, így fejlődtünk is, kiadtuk az

Empty Soul

című dalt, majd eldöntöttük, hogy összerakunk egy nagylemezt” – mesélt az új lendületről Busa Balázs. https://www.youtube.com/watch?v=rM26e1Vah00 Az Off The Beaten Path a zenekar elmúlt egy évét foglalja össze, ugyan szerepelnek rajta korábbi, átdolgozott ötletek is, mint például a Differ című számnál, a tíz tételes korong gerincét az olyan új szerzemények alkotják, melyek már Tari Balázs hangjához íródtak. „Próbáltuk minél több éneket, dallamot belevinni a zenénkbe, hogy maga az instrumentális része elég kemény metál, de valami egyediséget szerettünk volna belevinni, hogy ne csak hörgés legyen rajta, amit egyébként imádunk, de tényleg valami egyedit szerettünk volna, Balázsnak pedig megvan a karakteres hangja, így kiváló összhang alakult ki a dallam és az instrumentális rész közt” – részletezte Busa Balázs. A számok nagy része nem a próbateremben született, hanem otthon, demófelvételeket a gitáros maga vette fel, a keverés és a mastering a No Silence stúdióban történt, amire az egész együttes rendkívül büszke, mindannyian száz százalékosan elégedettek a végeredménnyel, úgy érzik, hogy a most megjelent anyag nemzetközi szinten is megállja a helyét. https://www.youtube.com/watch?v=z6MluZey-Vs&list=PL7a7qXbv9cVVO6dFr9XjFRbvbDxz1H_mx „Az volt igazán fontos, hogy ezzel a lemezzel belőttük azt, hogy mi is az a fő csapás, amit mi Handout-nak hívunk, hogy hol vagyunk a zenei platformon belül és így tudunk kényelmesen mozogni, egy picit elmenni más irányokba” – fogalmazott Bene Balázs.

Magunknak kell kitaposni az ösvényt

„Amikor felmerült, hogy csináljunk egy nagylemezt, akkor mindenféleképpen úgy szerettük volna, hogy a szövegeknek legyen tartalma, hogy minél mélyebb mondanivalót és tartalmat ragadjunk meg, mert erre szeretünk adni” – emelte ki a dalszövegekről Tari Balázs. A szövegeket a három Balázs közösen írta, elmondásuk szerint az egész lemez azt mondja meg, hogy hogyan éljünk mennyiségi helyett minőségi életet. „Mindenre képesek vagyunk, amit akarunk, azt elérjük, a kérdés az, hogy mennyire hiszünk magunkban, mert kapunk tanácsokat, melyeket vagy megfogadunk, vagy nem, de az ösvényt csak a saját lábnyomainkkal tudjuk kitaposni” – fogalmazott az énekes. Hozzátette: „komoly szerepet játszik a szövegvilágban a tapasztalat, az emlékek, hogy honnan indulunk, honnan eredünk, de ugyanúgy fontosak a szenvedéseink és az, hogy mennyit tanulunk.” Virág Levente hangsúlyozta, hogy a szövegek motiváló jellege és a zene sötétebb, helyenként szomorkásabb iránya nem zárja ki egymást, sőt, a zene feladata, hogy lépjen oda, szólaljon meg így lesz tökéletes az album. „Kell egy kis agresszió, ami megdobja az adrenalin-szintet, hogy miért, illetve hogyan is tudjunk megváltozni. Az egész album egy nagy ostorozás, ostorcsapások, ami nem mindig rózsaszín felhő, nem mindig szép és jó, azért is próbáltuk bemutatni ezt az oldalt is” – fejtette ki Tari Balázs. A visszajelzések alapján nem feltétlenül ugyanúgy érzékeli a külső hallgató a kemény vonalat, mint maga a zenekar, a klippel megtámogatott Encounter című szám esetében - amely a csapat szerint a lassú indítás ellenére az egyik legsúlyosabb számuk – az eddigi külső vélemények laza, könnyedebb dalról szólnak. „Várjuk a negatív visszajelzéseket, az építő jellegű kritikákat, mert idő kell hozzá, hogy mi is teljesen objektívan lássuk a lemezt, mert még nagyon új, még ha mi hallgatjuk is már egy ideje, de lehet, hogy egy év múlva már mást fogunk hallani rajta” – szögezte le Soós Hannó Soma. https://www.youtube.com/watch?v=StEK1N4wLM8 Az Off the Beaten Path külső megjelenése, a borító egy könyvborítóra épült, ezzel azt szeretné megmutatni a banda, hogy minden szám egy fejezet, amivel a hallgatóhoz kívánunk szólni. „Azt szeretnénk elérni, hogy ez ne egy olyan könyv legyen, amit hazaviszünk és felrakunk a polcra és ott porosodik, hanem próbáltunk ösztönszerű dalokat rakni bele, mint például a Final Glance, ami az elmúlásról szól” – fűzte hozzá az énekes.

Tovább a megkezdett úton

Az Off the Beaten Path elkészítésével a Handout csak egy lépést tett meg egy hosszú úton. „Az, hogy megvan a lemez, bárki meghallgathatja, egy jó első lépés, innentől már rajtunk áll, hogy tovább megyünk-e ezen az ösvényen, vagy megtorpanunk rajta” – fogalmazott Bene Balázs. A basszusgitáros kiemelte, hogy a banda célja, hogy minél több emberhez eljuttassák a zenéjüket, azonban kicsi, rétegzenét játszó zenekarként itthon abba fut bele az együttes, hogy nem foglalkoznak a csapattal nagyobb médiumok, nem kerülnek be a rádióba, az újságokba, viszont a szakmai sajtó is inkább nagy zenekarokkal foglalkozik, hiszen az hozza az olvasókat. „Nehéz kitörni az ördögi körből, hogy minél több embernek szeretnéd megmutatni a zenédet, de nem tudod, mert még nem vagy ismert. Csak úgy tudsz kitörni, ha rengeteg időt, munkát és pénzt beleölsz az egészbe - és persze szerencséd van. De munka nélkül nem jutsz előre, az a legfontosabb” – mondta el Bene Balázs. A Handout munkájának gyümölcsét július elsején hallhatja élőben a közönség az

IH Rendezvényközpontban

. Egy különleges vendég, a svéd Imminence társaságában zajlik majd le a lemezbemutató, valamint fellép a gyulai Colmena és a szegedi Five More Minutes is színpadra áll az este folyamán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.