Kultúra

Dankó Pista 159. születésnapjára emlékeztek a Belvárosi temetőben

Dankó Pista 159. születésnapjára emlékeztek a Belvárosi temetőben

2017. június 14., szerda
Dankó Pista 159. születésnapjára emlékeztek a Belvárosi temetőben
danko_pista01_gs

A cigánymuzsikus és zeneszerző születésének 159. évfordulóján emlékeztek meg Dankó Pistáról a Belvárosi temetőben, ezt követően pedig megkoszorúzták a Dankó-szobrot.

A megemlékezés a Dankó kórus műsorával kezdődött, majd a kiskundorozsmai citerazenekar és a nótaegyüttes énekesei és zenészei előadásában csendültek fel a cigánymuzsikus dallamai. Ezt követően az önkormányzat képviselői és a város polgárai koszorúzták meg a Dankó-szobrot és fejezték ki tiszteletüket egy szál virággal. Dankó Pista cigánymuzsikus és zeneszerző a mai Szatymazon látta meg a napvilágot 1858 június 14-én. Édesapja korai halála miatt nem fejezhette be az iskolát. Szeretett olvasni, később saját könyvtára is lett. Korán kezdett hegedülni tanulni, 15 évesen szervezte meg első cigányzenekarát szülőfalujában, amellyel némi pénzért, ételért és borért zenéltek a környező településeken. Dalköltészetében központi motívumként szerepelt a rózsa, legalább ötven olyan szerzeményt írt, amelynek címében szerepel. A népies műzene egyetlen olyan alakja volt, akinek személyét több író és költő megörökítette. Mivel a kottaíráshoz nem értett, dalait mások jegyezték le. 1903. március 29-én, Budán hunyt el tüdőbaj következtében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.