Kultúra

A Katedrális sikerét a kiváló minőség hozza meg

A Katedrális sikerét a kiváló minőség hozza meg

2017. március 18., szombat
A Katedrális sikerét a kiváló minőség hozza meg
katedralis_etterem16_gs

Van igény a jó ételekre Zsurka Péter szerint, a dóm lépcsősora alatt nyílt Katedrális étterem üzletvezetője szerint amennyiben a kiváló étkek párosulnak a jó kiszolgálással, sikerre van ítélve a püspökség most nyílt étterme.

Az, hogy vendéglátóegység nyílik a dóm lépcsősora alatt, nem új hír, hiszen már

a fogadalmi templom rekonstrukciójának kezdetekor

szerepelt a koncepcióban, bár az építkezés 2015-ös startjakor még nem lehetett tudni, hogy büfé, fogadó vagy épp étterem kap ott helyet. Az

átadó

után azonban mégsem várták semmivel a zarándokokat és turistákat, s az altemplom rendezvényein bár volt étel ital a vendégeknek, aki betért oda, tudhatta, hogy nemhogy ebédelni vagy vacsorázni nem tud ott, de még egy kávét sem tud elfogyasztani. Március 15-én azonban megnyílt a Katedrális, a naponta tíztől tízig nyitva tartó étterem délben és esténként más ételkínálattal és gyerekmenüvel is várja a vendégeket, a kisebbeknek pedig külön gyereksarokkal is kedveskednek. Természetesen teraszt is nyit majd a Katedrális, a Dömötör torony árnyékában tervezik kialakítani.

Kiss Edit

enteriőrtervező letisztult szín- és formavilága fogadja a Katedrálisba belépőket, és minden kiegészítőn – legyen az étlap, tányéralátét vagy épp a padlószőnyeg – a fogadalmi templomról készült tervrajz köszön vissza. Az étterem szakmai vezetője Dallos Ferenc, aki tavaly novemberben a

Dining Guide-nak azt nyilatkozta

, hogy mediterrán-jellegű étteremben gondolkodnak, ahol természetesen nemcsak spanyol, olasz vagy épp horvát ételeket kínálnak, hanem egy kis leképezése lesz a teljes déli, délvidéki gasztronómiának. Az egyházmegye éttermének vezetésére

Zsurka Pétert

kérték fel, aki portálunknak elmondta, komoly kihívásnak tekintette a megkeresést, az étlap összeállításán is hónapokat dolgoztak. „

Dallos Ferenccel

közösen gondoltuk ki, hogy mivel is várjuk a vendégeket. Nagyon sok elvárásnak kell megfelelni, hiszen a szegedieknek, a turistáknak és zarándokoknak egyaránt olyan kínálatot kell felmutatnunk, amiből tudnak választani, ráadásul a korosztály is igen széles, akik ide betérnek. Az idősebb korosztályt egy mediterrán, olaszos étlappal nem biztos, hogy meg tudjuk ragadni, így vannak magyaros, hagyományos ételeink is vannak” – részletezte.

katedralis_etterem13_gs

Aki ebédelni tér be a Katedrálisba, három leves közül választhat jelenleg, majd hatféle saláta sorakozik az étlapon. Gondolva azokra, akik csak épp valami könnyedebbre vágynak, leves-saláta, illetve leves-szendvics variációk közül választhatnak. Ezen felül „zarándok menü” fantázianévvel kétfogásos napi menü vagy magyaros ajánlat közül lehet választani. Kétféle tenger gyümölcseit és grill ételt kínál a Katedrális, illetve tészta ételeket, valamint tízféle pizzát a desszertek mellett. Vacsoraidőben más étlapot kapnak a vendégek, amely bővebb,

Berze Dániel

konyhafőnök ajánlatán túl itt is találunk pizzát és tésztát, továbbá halakat és steaket is. „A célunk az volt, hogy picit egyedit nyújtsunk a meglévő szegedi kínálathoz képest, továbbá a környezethez, azaz a dómhoz méltó szolgáltatást” – összegzett Zsurka Péter. Igaz, még csak most nyitottak, és ottjártunkkor nem volt teltház, két asztalnál ültek fogyasztó vendégek, de ahogy az üzletvezető elmondta, sokan azért tértek be hozzájuk a nyitás után nem sokkal, hogy megnézzek, milyen is a hely. Akadt, aki kifejtette, hogy nem érti, vajon miért nyílt étterem a fogadalmi templom lépcsői alatt, de ahogy Zsurka Péter elmondta, aki nyugat-európai országokban jár, láthatja, hogy ez egy jól működő koncepció, ott teljesen természetes, hogy egy város központjában lévő katedrálisnál vendéglátó egység működik, mintegy a kultúra része. „Prémium alapanyagokkal dolgozunk, és ma már kevés olyan étterem van, amely egy helyről vásárol mindent, hiszen igazodnunk kell a szezonális kínálathoz is. Például a salátát és sajtot a környékből szerezzük be, míg a tengeri halat Olaszországból és Szlovéniából hozatjuk” – mondta el az üzletvezető. Hozzátette, a Katedrális étlapja gyakran fog változni, a magyaros ajánlatok esetében például szinte határtalanok a lehetőségek a magyar konyha sokszínűsége miatt, de a szezonalitást is tükrözni fogja a kínálat, ahogy érnek be a zöldségek, ahhoz is igazodnak. „Ez a hely, már csak helyi adottságait figyelembe véve sikerre van ítélve, ha ez párosul a megfelelő minőséggel, szervizzel és szolgáltatással. Bízom benne, hogy a munkánk meg fogja hozni a gyümölcsét, azt tapasztalom ugyanis, hogy van igény a jó ételekre. Ha jó ételről beszélek, nem kell nagy dolgokra gondolni, a lényeg, hogy a legegyszerűbbet is próbáljuk meg a legnagyobb alázattal a legjobban elkészíteni, és odaadni a vendégeknek” – fogalmazott Zsurka Péter. Hangsúlyozta, varázslásra nincs szükség a konyhában, a műhelytitok annyi, hogy nagyon jó minőségű áruval tud dolgozni a tapasztalt séf.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.