Kultúra

Huszárruha kiállítás nyílt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban

Huszárruha kiállítás nyílt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban

2017. március 1., szerda
Huszárruha kiállítás nyílt a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban

A 1848/49-es szabadságharc tiszteletére a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Huszárruha kiállítást szervez 2017. március 1 és 17. között a BFMK I. emeleti kiállítóterében.

A huszárság az 1848-as szabadságharcban meghatározó szerepet játszott, hiszen a magyar lovasság létszámát teljes egészében a huszárok adták, és szinte minden feladatot ők láttak el. Huszárnak lenni nagy megbecsültséget jelentett a magyar történelemben.

0301_Huszarruhakiallitas_plakat_A2_webes

A huszárok csizmában, sarkantyúval, szűk nadrágban lovagoltak, felsőöltözetük egy dolmányból és egy mentéből állt. Az egyenruha színe változó volt a szabadságharc idején is, hiszen régen a lovas alakulatokat a nemesek állították föl, s ők határozták meg, milyen színt viseljenek a katonák. Ezek a különleges típusú és színű huszárruhák tekinthetők meg a BFMK-ban a 2017. március 1-én 17 órai kezdettel megnyíló kiállításon. A programhoz kapcsolódóan az alábbi előadásokra invitálnak minden érdeklődőt:

Március 3. 13.00 óra

Az 1848/49-es szabadságharc katonai egyenruhái Előadó: Dr. Vass László hő. ezredes helyszín: BFMK II. emeleti terme

Március 7. 10.00 óra

A magyar huszár és egyenruhái Előadó: Szalóki András hő. huszár őrnagy helyszín: BFMK II. emeleti terme

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.