Kultúra

Spiró György a könyvhéten: A mese az, ami összeköt + FOTÓK

Spiró György a könyvhéten: A mese az, ami összeköt + FOTÓK

2016. június 9., csütörtök
Spiró György a könyvhéten: A mese az, ami összeköt + FOTÓK
konyvhet_megnyito001kf

A mai nappal az ország több pontján kezdetét vette az Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozat. A Dugonics téri sátorváros is megtelt élettel: a kiadók már berendezkedtek, az írók pedig élesre hegyezték pennáikat a dedikálásra. A szegedi könyvforgatagban, az esemény megnyitóján Spiró György köszöntötte az olvasás szerelmeseit.

A kellemes nyári idő és a könyvek illata a Dugonics térre csalogatta az embereket, még a munkából hazaigyekvők is megálltak, hogy szemlézzék a kiadók újdonságait, átnézzék a programfüzetet. Immár 87. alkalommal ünneplik júniusban a könyveket, az írókat, költőket és természetesen a kiadókat, az Ünnepi Könyvhét minden évben várva várt esemény a szegediek körében. Két éve a Tisza-parti várost érte a megtiszteltetés, hogy megrendezhette a vidéki helyszínek megnyitóját, a programok azóta csak bővültek és színesebbek lettek. A csütörtöki megnyitón

Solymos László

alpolgármester éppúgy az érdeklődők figyelmébe ajánlotta az országos ismeretségű alkotók író-olvasó találkozóit, mint a helyi értékeket bemutató rendezvényeket, a komolyzenei programokat, valamint táncegyüttesek fellépéseit. Idén is bőven van miből válogatni: több mint egy héten át összesen 18 helyszínen, 120 rendezvénnyel kedveskedik az olvasás szerelmeseinek a szervezésért felelős Somogyi-könyvtár. Az alpolgármester kiemelte, mivel Szeged nemcsak a kultúra, hanem a tudományok városa is, a Szegedi Tudományegyetem fontosnak tartotta utcára vinni a tudományt, így az intézmény számos érdekességet kínál az érdeklődőknek.

konyvhet_megnyito008kf

Spiró György

Kossuth-díjas író mint a szegedi könyvhét díszvendége, az olvasási és színházba járási szokások átalakulására hívta fel a figyelmet köszöntőjében. Mint mondta, a terjedelmes regények helyét a népszerűségi ranglistában átvették a novellák, s ez igaz egyaránt az iskolákban és a könyvespolcokon is. Meglátása szerint ma már nem attól lesz érdekes egy történet, hogy mennyi szereplőt tud felvonultatni az írója, hanem attól, ha minél egyszerűbben közvetít az olvasó, vagy a színházba járó ember felé. Úgy fogalmazott, egyetlen állandó erő képes hatni a befogadóra, mégpedig a mese, melyek révén az ember képes tapasztalatokat átadni az utókornak. A köszöntőket követően kiosztották a könyvhét könyvtámogatásait. Bene Zoltán, a Partiscum Csillagászati Egyesület, Czilczer Olga, a Szegedi Írók Társasága és a Dugonics Társaság, a Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány, Kollár Árpád, Gál Gyöngyi, Sánta Gábor, Tandi Lajos, Gyeviki Jánosné és Bátyai Jenőné részesült elismerésben. Az Év könyve kitüntetést - rendhagyó módon - idén két kötetet szerzőinek nyújtották át: Dusha Béla fotóművésznek a Szeged fényei című könyvéért, valamint a Szegedi Egyetemi Kiadó szerkesztőinek, a Tudástár sorozat című kiadványért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.