Kultúra

Kolera, tífusz és éhezés várta a magyar foglyokat a Szamár-szigeten + FOTÓK

Kolera, tífusz és éhezés várta a magyar foglyokat a Szamár-szigeten + FOTÓK

2016. május 28., szombat
Kolera, tífusz és éhezés várta a magyar foglyokat a Szamár-szigeten + FOTÓK
0527Szamar_12

A Hősök Napjához közeledve, május 27-én nyitotta meg Grezsa István miniszteri biztos a mintegy nyolcvanezer osztrák és magyar hadifogoly száz évvel ezelőtti halálmarsát bemutató kiállítást az Emlékpontban, amelyet beszélgetés követett a kiállítás létrehozóival. Az eseményről a közmédia élő, egyenes tudósításban számolt be.

A nemzetközi multimédiás kiállítást megnyitva a miniszteri biztos rámutatott: az első világháború, amelyet a régiek a nagy háborúként emlegettek, nemcsak Hódmezővásárhelyt, hanem az egész országot is kivéreztette.

Grezsa István

kijelentette: minden magyar katonasírt rendbe kell hozni, bárhol is nyugodjanak a hősök a világban. A megnyitón megjelenteket üdvözölve

Miklós Péter

, az Emlékpont igazgatója emlékeztetett: a tavalyi, Fronthétköznapok címet viselő kiállítás a háború mindennapjait tárta a szemlélők elé, addig a mostani tárlat a katonák szenvedését mutatja be abban a városban és régióban, amely lélekszámának arányához képest jóval több katona életével járult a világégés véráldozataihoz.

Zakar Péter

professzor kiemelte: a magyar hadifoglyokra –akár a nagy menetelés alatt, akár a táborokban – éhezés, járványok vártak és sorsukat nehezítette a ruházati ellátásuk hiányossága is, valamint ezeken túl pszichés megterhelés gyötörte a gyakran a frontvonalak közelében dolgoztatott katonákat. A professzor hozzátette: a hadifoglyok halandósága a legnagyobb Szerbiában volt, ahol az arány megközelítette a harminc százalékot. A kiállítás megnyitóját követően az Emlékpont konferenciatermében a kiállítást létrehozó

Margittai Gáborral

, valamint alkotótársával,

Major Anitával

beszélgetett az Emlékpont történésze,

Nagy Gyöngyi

. Az alkotók elmondták: politikai és történelmi pletykákra fogékony érdeklődésük terébe véletlenül került egy szicíliai utazás során az osztrák és magyar katonák története. Többször visszautazva a szigetre, s számos országban levéltári kutatásokat folytatva tárták fel a háború első szakaszában fogságba esett, a korábban a monarchia seregében szolgált nyolcvanötezer hadifogoly története, akiket a Balkán kétezer magas hegyei között, erőltetett menetben hajtottak Valona kikötőjéig, ahová végül mindössze huszonnégyezren érkezhettek meg. A foglyok létszáma a szigeten – a mostoha körülmények, az elégtelen ellátás és a köztük kitört kolerajárvány következtében – rövidesen tizenhatezerre csökkent. Az egykori börtönszigeten eltöltött évek után az itáliai haderő talált a katonákra, akiknek egy részére aknásított területek mentesítése, vagy az idegenlégió várt, s mindössze hat-hétezren térhettek haza – és túlélési esélyüket meghatározta nemzetiségi hovatartozásuk. Margittai Gábor előadásában rámutatott: a monarchia hadereje nem vette komolyan a szerbiai katonai erőket, nem volt képes béke üzemmódból hadi üzemmódra kapcsolni és a fényes báltermek csinos katonatisztjeinek tudása kevésnek bizonyult a partizán-harcmodort alkalmazó szerbekkel szemben. A kiállítás létrehozója beszámolt arról is, hogy a különböző országok történészeivel folytatott megbeszélések egy részén a partnerek saját országaik mundérját védve a hagyományos álláspontokat képviselték, addig találkoztak kutatók fiatalabb generációjával, akik a történelmi tényeket önmagukban, a tényeknek és a dokumentumoknak megfelelően igyekeztek szemlélni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.