Kultúra

Magányos drámában mesél Pataki Ferenc

Magányos drámában mesél Pataki Ferenc

2016. április 29., péntek
Magányos drámában mesél Pataki Ferenc
elvesztve_sajttaj003kf

Pataki Ferenc különös kellékek között: egy sátor, egy kemping szék, egy állati koponya társaságában vet számot életéről. A Barnák László rendezte Elvesz(t)ve című monodrámát május 11-én mutatják be a Hungi Vigadóban.

Pataki Ferenc

egy álma vált valóra az Elvesz(t)ve című monodrámával, a színész ugyanis évek óta kereste azt a darabot, amivel sajátjaként állhat közönség elé. „Egy olyan darabot keresem, aminek gondolatai mögé egész emberként oda tudok állni. Azt mindenképpen fontos megemlítenem, hogy nem kifejezettem színházat szerettem volna, hanem egy olyan darabot, ahol tényleg a történetmesélés a legfontosabb. De ahhoz, hogy az ember elmondhassa a saját történetét, bele kell ásnia magát a világirodalomba.” Az előadás

Dosztojevszkij

a Feljegyzések az egérlyukból és a Nevetséges ember álma című kisregényeinek átiratából készült, Pataki a rendezésre barátját és kollégáját,

Barnák Lászlót

kérte fel. Az Elvesz(t)ve különlegessége, hogy felrúgva a klasszikus színházi szabályokat, nem nézőkre és alkotókra osztja a teret. Pataki Ferenc számot vet az elmúlt negyven évről, vitatkozik önmagával és az egész világgal, miközben a darab bizonyos pontjain megszólítja a nézőket. Teszi ezt számos szokatlan kellék között, mint például egy állati koponya, sátor, kempingszék és egy baba társaságában. A káosz csak látszólagos, valójában minden elemnek megvan a maga szerepe. Barnák László elmondta, bár az alapot szolgáltató Dosztojevszkij-művek az 1800-as évek végén játszódnak, Pataki figurája nagyon is 21. századi. Lehetne akár egy furcsa alak a buszmegállóban, vagy az utolsó élő ember a Földön. Az 50 perces monodrámát hosszú hónapok elemzése előzte meg, amivel egy nagyon intenzív lelki és szakmai folyamat végére értek. „Színpad nélküli játékként definiálhatjuk az előadást, tehát bármilyen üres térben előadható darabról van szó. Tulajdonképpen visszanyúlunk a színház ősi formájához, amihez picit szakrális módon közelítünk, hiszen a színész jelöli ki a saját terét és megteremti maga számára a színházat. A hétköznapjainkban ugyanezt tesszük” – világított rá a rendező. Hozzátette, az alkotói munkát illetően egy hullámhosszon vannak Pataki Ferenccel, szerinte az Elvesz(t)ve történetében éppen az ő színészetére jellemző erők lappanganak. Az alkotók megjegyezték, a műfajmegjelöléstől eltérően nem egy kizárólag lélekben vájkáló előadást láthatnak a nézők május 11-én a Hungi Vigadóban, a komoly téma mögött a humoros szituációkból sem lesz hiány.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.