Kultúra

A múlt szabadsága - Alföldi Róbert fotógyűjteménye a Mai Manó Házban

A múlt szabadsága - Alföldi Róbert fotógyűjteménye a Mai Manó Házban

2016. január 15., péntek
A múlt szabadsága - Alföldi Róbert fotógyűjteménye a Mai Manó Házban
Alföldi Róbert

Alföldi Róbert rendező neovantgárd fotógyűjteményéből mutat be nagyszabású válogatást a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház szombattól A múlt szabadsága címmel.

Első alkalommal mutatkozik be a közönség előtt

Alföldi Róbert

fotógyűjteménye, amelyből a Mai Manó Ház a kiállítás mellé katalógust is megjelentet - mondta el Kőrösi Orsolya igazgató a tárlat pénteki sajtóbemutatóján. Alföldi Róbert felidézte: hat-hét éve akadt a kezébe

Szilágyi Sándor

Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben című kötete, amely olyannyira felkeltette az érdeklődését a korszak iránt, hogy rövidesen gyűjteni kezdte annak fotográfiáit. Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette, a gyűjtés egyfajta nyomozás is volt, hiszen akkoriban egyetlen galéria sem foglakozott a magyar neoavantgárddal. Amelyik művész élt, azzal találkoztam is - emlékezett a rendező, hozzáfűzve: volt, aki könnyebben, más csak rábeszélésre adta a műveit; akadt, aki meghatódott, volt, aki rácsodálkozott harminc évvel ezelőtti önmagára, de olyan is akadt, aki nem szívesen szembesült akkori munkáival. Több kép Alföldi Róbert nyomozásának köszönhetően került elő, a kiállítás egyik főművét például a gyűjtő és a művész együtt fedezték fel egy szekrény mögött. Az anyag elsősorban a hetvenes-nyolcvanas éveket fedi le, amikor sokan próbálkoztak a neoavantgárdot jellemző szabadságkereséssel, köztük számos "nagy név", de a szakma számára ismeretlen alkotók is - mondta el Alföldi Róbert, hozzátéve: nagy élmény számára az a fajta szabadság, "ami ezekről a művekről süt".

Kolozsváry Marianna

kurátor elmondta, számára is különleges élmény volt ezt az anyagot kiállítássá formálni és kötetbe rendezni. A tárlaton a jóval bővebb kollekcióból 179 munka látható, míg a katalógusba 280 mű került be. Az alkotók nem mind fotóművészek, vannak köztük festők vagy kutatók is, a kiállításon pedig néhány szobor is helyet kapott. A látogató olyan hazai művészek munkáival találkozhat két emeleten, mint

Tót Endre

,

Pinczehelyi Sándor

,

Hajas Tibor

,

Ujj Zsuzsi

,

Vető János

,

Szentjóby Tamás

,

Pauer Gyula

,

Galántai György

,

Tolvaly Ernő

vagy

Haris László

, de néhány külföldi alkotó - mások mellett

Hermann Nitsch

,

Arnulf Rainer

vagy

Petr Stembera

- képei is szerepelnek a tárlaton. Az anyagból sugárzik maga a korszak, az a szabadság, lázadás, merészség, ami ezeket a művészeket jellemezte - emelte ki Kolozsváry Marianna, hozzátéve ugyanakkor, hogy az az összefogó ízlés, látásmód is jól megmutatkozik, amellyel Alföldi Róbert a kollekciót létrehozta.

Kőrösi Orsolya

elárulta, hogy jelenleg a kiállítás nemzetközi bemutatkozását készítik elő, az április 3-i zárásig pedig számos kísérőprogrammal, tárlatvezetéssel várják majd a Mai Manó Házba a látogatókat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.