Kultúra

Hunok Svájcban?!

Hunok Svájcban?!

2015. november 24., kedd
Hunok Svájcban?!
Penszek

Svájban, a Genfi-tótól nem messze található az a szépséges völgy, melynek lakói azt vallják magukról, hogy Attila leszármazottai. A rómaiak elöl az Anniviers-völgybe menekült vagy a kalandozás idején "ott ragadt" magyarokról lesz szó kedden délután öt órakor az Emlékpontban.

Salamin András

szakmáját tekintve építőmérnök és matematikus, aki helytörténettel és ‑ saját megfogalmazása szerint ‑ "magyar őstörténeti kalandozással" is foglalkozik. A svájci Hun-völgy különös történetével családtörténeti kutatása során találkozott:

Martin Salamin

, az előadó ükapja 1835-ben a sárlavinák és a kőgörgetegek elöl menekülve választotta új otthonául a Kárpát-medencét, őseinek hazáját. A dél-nyugat svájci Wallis kantonban, a Rhone folyó alsó völgyében található az a szépséges, elzárt és nehezen megközelíthető táj, melyet négyezer méteresnél magasabb hegyek öveznek. A franciául Val d’ Anniviers-nek nevezett völgyben majdnem mindenkit Salaminnak hívnak, akárcsak az est előadóját, aki könyvet is írt a hunok alpesi honfoglalásról. Salamin András azt nyilatkozta, hogy nem hagyják nyugodni azok a történelmi problémakörök, amelyeket agyonhallgat a hivatalos történelemtudomány. A kutató szerint a svájci hunok völgyében élők a hunok, akik a 451. évi catalaunumi csatát követően menekültek oda vagy a 936-ban errefelé kalandozó, és ott ragadt magyarok leszármazottai. Az annivardok ‑

Rousseau

egyszerű, szorgalmas, de vendégszerető népként jellemezte őket ‑ valaha hun–magyar nyelvet beszéltek, s nyelvük egészen a 16. századig fennmaradt. Salamin szerint számos más bizonyíték is őrzi a hun-magyar rokonságot. Az ég felé törő hegyek között található meredek csúcsok övezte települések nevei, Penszék, Luk, Náva, Návaszék vagy éppen a völgy legnagyobb települése Vissioe (magyarosan Vizsoly) egyértelműen magyar hangzást mutatnak. Az itt élők leggyakoribb családnevei a Salamin mellett a Barna és a Kálló voltak. Még érdekesebb talán, hogy a névhasználatban egészen a legutóbbi időkig a családnév megelőzte a keresztnevet és házaikon rovásírásos családjeleket is felfedeztek a kutatók. Az itteni épületek építésmódja, szigetelése, fedőanyaga és zsindelyezése megegyezik a székelyekével. A házakon ma is ott vannak a hunok jelének tartott tulipándíszek, valamint a házakba belevésik az építő nevét és dátumát is. A völgyben található egy 800 évesre becsült, fagerendába vésett rovásírásos felirat is. A völgylakók halottkultusza szintén a rokonsági teóriát erősíti: a temetés után ‑ a környék más helyeitől teljesen eltérően ‑ hosszú és élénk halotti tort tartottak, míg a temetők sírkeresztjein hatágú csillag jelenik meg, mint ősi napszimbólum. A táj 18. századi kutatói leírták, hogy az ott élők regéi, mondái, a magyar népmesékhez hasonlatosan, az ember és a természeti erők küzdelméről szóltak. A svájci Hun-völgy különös történetét mintegy százhúsz képpel illusztrált előadáson mutatja be Salamin András november 24-én 17 órai kezdettel az Emlékpontban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.