Kultúra

Hol tanultak és szórakoztak az egyetemi polgárok? - Felfedik titkaikat az épületek

Hol tanultak és szórakoztak az egyetemi polgárok? - Felfedik titkaikat az épületek

2015. október 16., péntek
Hol tanultak és szórakoztak az egyetemi polgárok? - Felfedik titkaikat az épületek

Ha az egyetemi épületek falai mesélni tudnának...! Október 17-én a Szegedi Tourisma szóra bírja az alma mater helyszíneit, s különleges sétára invitálja mindazokat, akik szeretnének többet megtudni az universitas professzorairól, neves hallgatóiról. Mit oktattak, hol tanultak és hol szórakoztak egykor az egyetemi polgárok? Milyen titkokat rejt a Boldogasszony sugárúti pedagógusképző kar, vagy a Szent-Györgyi Albert kutatásainak is helyt adó Dóm téri épület?

A különleges egyetemtörténeti séta már nem az első a Szegedi Tourisma szervezésében, az idegenvezetők korábbi alkalmakkor a kávéházak és a zsidó emlékek nyomába eredtek. A klasszikus gyalogos séta kitűnő alkalom arra, hogy - akár esernyő alól is - felfedezzük a város nevezetes tereit, épületeit, s többet tudjunk meg az 1879-es árvíz utáni Szegedről (és egy kicsit az azt megelőző korokról is). Az október 17-i egyetemi séta a József Attila Tanulmányi és Információs Központtól mint az universitas legfiatalabb épülete elől indul. Az érdeklődők itt megtudhatják, miért érezte szükségesnek az egyetem a könyvtárként is működő komplexum felépítését, miközben a szomszédos Egyetem utcában a Bölcsészettudományi Kar évtizedes titkai fedik fel magukat. Kiderül az is, hogyan került a felsőoktatási intézményhez a Boldogasszony sugárúti pedagógusképző kar, a Dóm téri, természettudományoknak helyt adó épületegyüttes, a Dugonics téri Rektori Hivatal és a szegediek között csak lófaraként emlegetett ÁJTK-épület.

Hódi Nórától

, a Szegedi Tourisma túravezetőjétől megtudtuk, a mai Rektori Hivatal egykor tanodaként működött, majd táblabíróság alakult a helyén, végül a kolozsvári egyetem jogutódjaként alakult Szegedi Tudományegyetem költözött az épületbe. Sőt,

Somogyi Károly

hagyatékát is itt őrizték addig, míg a Belvárosi híd lábánál meg nem épült a közművelődési intézmény (mai Móra-múzeum). "A szegediek közül is kevesen ismerik ezeknek az épületeknek a történetét és azt sem mindenki tudja, miért nem alakult ki olyan campus a városban, mint például Debrecenben" - szemezgetett az érdekességekből a túravezető. Az egyetemtörténeti sétára a Szeged Tourisma oldalon lehet jelentkezni,

ITT

.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.