Kultúra

115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban

115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban

2015. szeptember 3., csütörtök
115 forintos Barcsay akció a Tornyai-múzeumban
Barcsay_akcio_TJM_20150904-06

Barcsay Jenő festőművész a 20. századi magyar művészet egyik legmeghatározóbb egyénisége 1900-ban látta meg a napvilágot az erdélyi Katonán. A mester születetésének 115. évfordulója alkalmából szeptember 4-étől 115 forintos akciót hirdet a Tornyai János Múzeum a Barcsay életmű kiállítás záró hétvégéjén.

Barcsay Jenő

(1900-1988) festőként és tanárként is jelentős hatást gyakorolt művészgenerációk sorára. A Tornyai János Múzeum kiállításán, mely a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány, a szentendrei Ferenczy Múzeum és hódmezővásárhelyi közgyűjtemény közös tárlataként jött létre, közel 280 műtárgyon keresztül elevenednek meg Barcsay Jenő hatalmas életművének állomásai. A hazai múzeumokból, műgyűjteményekből és művészeti intézményekből válogatott, monografikus igényű műtárgyegyüttes átfogóan mutatja be Barcsay korszakait korai útkeresésétől, a francia kubizmus szellemében fogant tájképein, az ötvenes években készített művészeti anatómia rajzain keresztül, egészen a monumentális mozaikokig és a késői geometrikus-absztrakt festményekig bezárólag. A Barcsay-kiállítás záró hétvégéjén (péntektől vasárnapig) a belépő egységesen 115 Ft a Tornyai János Múzeumba; 14 éven aluliaknak ingyenes a látogatás. A tárlat ajándéktárgyai szintén 115 forintért vásárolhatóak meg, és a

Szabó Noémi

kurátor szerkesztésében megjelent Barcsay Jenő kötethez is akciót hirdet a vásárhelyi közgyűjtemény. Aki megvásárolja a három fejezetre osztott, mintegy háromszáz színes reprodukciót és archív fotót tartalmazó katalógust, az szintén 115 forintért választhat a Tornyai-múzeum akcióban szereplő kiadványai közül. A múzeumban szeptember 5-én, szombaton rendezik a Barcsay-tárlat finisszázsát: délelőtt gyerekfoglalkozásokkal, kvízekkel és tárlatvezetéssel, délután a pedagógus Barcsayt megidéző beszélgetéssel várják az érdeklődőket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.