Az egykor legendás kadarkát ma alig 600 hektáron termesztik, pedig a II. világháború után hamarabb exportálták Svájcba, mint a tokajit.
A kadarka egykor hatalmas területeken termett hazánkban, ma alig néhány száz hektáron. „Pedig nem egyszer különleges minőséget produkált egy-egy évjárat, előfordult 22-26 fokos érés, sőt aszúsodás is” – mondta
Mód László
előadása bevezető részében, a
Juhász Antal
80. születésnapja alkalmából tartott konferencián. Minden paprikás étel mellé nagyon jó, egyesek szerint a kadarka a nemzet metaforája. 1955-ben 55 ezer hektáron termesztették, 2009-ben már csak 605-ön, Szegedről és környékéről a nagyüzemi gazdálkodásra történő áttéréskor tűnt el. A hazai helyzettel ellentétben Hajdújáráson, a határ túloldalán
Mauer Oszkár
ültetvényei még a XIX. század végéről származnak – mutatta be az egyetemi oktató, mit veszítettünk el negyven-ötven évvel ezelőtt. „Valószínűleg az albániai Skhodra városából származik a szőlőfajta,
Andrásfalvy Bertalan
szerint a Balkánról menekülő délszlávok terjesztették el” – mondta arról a néprajzkutató, hogyan került hazánkba a kadarka, majd a jellemzőivel folytatta. „Pozitívumai közé tartozik, hogy szárazságtűrő, nem kell támasz neki. Későn fakad, alvórügyekből is kinyílik, ami a kései fagyok miatt fontos. Viszont vékonyhéjú, így gyorsan rothadásnak indul, ráadásul minden évben más színe van a fehértől a közepesen sötét vörösig” – mutatta be a kadarka előnyeit és hátrányait Mód. „Nem véletlenül írta azt több mint száz éve a Szegedi Napló, hogy nincs homokon olyan faj, amely a szélsőséges jellemzőket ilyen mértékben egyesítené. 1884-ben
Pluhár Pál
borászati vendégoktató úgy vélekedett, nem rendelkezik elég színanyaggal. Ekkoriban 16-17 szeszfokos kadarkák készültek” – foglalta össze a korabeli szakértő és a sajtó véleményét az előadó.
„A két világháború között felmerült márkát kellene létrehozni a szegedi sillerborok számára. A borközraktár ugyan elkészült, de a feltételek nem voltak megfelelőek a kevés termőterület miatt. Azonban mégis a szegedi kadarkához köthető első exportsiker a II. világháború után, 1947-ben Svájcba vitte a Hangya Szövetkezet a magyar borok jó hírét. A „szögedi pirosbort” máshol is díjazták, így ugyanebben az évben Kecskeméten a Mezőgazdasági dolgozók kiállításán
Farkas-Csamangó János
1946-os terméséből készült nedűje nyert érmet” – tudtuk meg a Trianon utáni állapotokról. „1960-ban még tartotta a kadarka a pozícióit, Ásotthalmon, Mórahalmon, Zákányszéken, Bordányban termesztették. A felmérést követő években megkezdődött szocialista szőlőrekonstrukciós programok végrehajtása során kiderült, a kadarka csak hagyományos módon művelhető, nem alkalmas az akkor előtérbe került gépesítésre. Azon okból sem felelt meg, mert túl nagy különbség volt az évjáratok színei között, s akkor még a fuxlis borokat még nem értékelték magasra: manapság már versenyt is rendeznek számukra. A kadarka csak szelektálva maradhatott meg az egykori Szeged-Alsótanya területén, helyére fehérbor került” – mondta a néprajzkutató arról, hogyan tűnt el rövid idő alatt városunk környékéről egy sikeres szőlő. „A rendszerváltás idején ugyan nem indult meg a kadarka újbóli felfutása, talán a csongrádi borvidékről indulhat ki a tradicionális fajta reneszánsza” – fejezte ki reményeit Mód László.
Az egykor legendás kadarkát ma alig 600 hektáron termesztik, pedig a II. világháború után hamarabb exportálták Svájcba, mint a tokajit.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=558804
Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 15.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.