Kultúra

Nemzetközi jótékonysági néptáncgála a kárpátaljai mezővári óvodájáért

Nemzetközi jótékonysági néptáncgála a kárpátaljai mezővári óvodájáért

2015. július 24., péntek
Nemzetközi jótékonysági néptáncgála a kárpátaljai mezővári óvodájáért

Öt ország együtteseinek részvételével nemzetközi jótékonysági néptáncgálát szerveznek szombaton a hódmezővásárhelyi Bessenyei-központban, az est bevételét a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják – tájékoztatta a közművelődési intézmény sajtóreferense az MTI-t.

Elek András

közölte, az esten hat együttes ad műsort: Lettországból a családot jelentő Saime mellett, a Laismena Néptáncegyüttes is fellép. Utóbbi magyar fordításban a kora hajnali első napsugarakat jelenti; a tánccsoport üdítő, vidám, kellemes produkciót kínál Latgale régió népi kultúrájából. A belga Jan Pirrewit gyermek néptáncegyüttes Schotenből, Antwerpen mellől érkezik. A 4 és 14 év közötti fiatalokból álló csoport produkciója az 1900-as évek belga falvainak békés életét szemlélteti, bemutatva a piac és a vásárok nyüzsgő, mesés életet hangulatát. A bolgár FTF "Bozhentsi" együttes koreográfiájában több néprajzi régió hagyománya találkozik. A Maros megyei Szászrégenből érkező Doina Muresului együttes közel félszáz tagja tánccal és énekkel mutatja be a román népművészet jellegzetességeit. Az est házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes lesz, amely repertoárjában a történelmi Magyarország táncainak feldolgozása szerepel, így műsorukban Felső-Tisza menti és beregvidéki táncokat is bemutatnak.

Török Anita

, az önkormányzat sajtóreferense emlékeztetett arra: a hódmezővásárhelyi önkormányzat május végén döntött arról, hogy óvoda építését kezdeményezi a 3400 lakosú Mezővári községben, a várhatóan százmillió forintos beruházás érdekében pedig adománygyűjtést indítanak. Eddig több mint harmincmillió forintot adtak össze hódmezővásárhelyi magánszemélyek és vállalkozások – közölte. A jótékonysági kezdeményezés kapcsán

Lázár János

Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség országgyűlési képviselője korábban úgy fogalmazott: a legfontosabb, hogy minden kárpátaljai magyar a szülőhelyén boldoguljon. Ezért abban kell segíteni a kormánynak, az önkormányzatoknak és a polgároknak, hogy a kárpátaljai magyarok képesek legyenek otthont teremteni, családot alapítani, munkát vállalni, a gyerekeiket óvodába járatni. Nemes és jó kezdeményezés, hogy a hódmezővásárhelyiek hozzájárulnak egy, a város által Mezőváriban létesítendő óvoda megépítéséhez. Nem az összeg számít, minden forint segítség, a lényeg: a felelősségvállalás, hiszen magyarokként felelősek vagyunk egymásért – hangsúlyozta a politikus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.