Kultúra

Nemzetközi adománygyűjtő néptáncgála Hódmezővásárhelyen

Nemzetközi adománygyűjtő néptáncgála Hódmezővásárhelyen

2015. július 23., csütörtök
Nemzetközi adománygyűjtő néptáncgála Hódmezővásárhelyen
Bihari_BFMK_logo_20150315_17

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ is csatlakozott a hódmezővásárhelyi önkormányzat kárpátaljai óvodaépítési kezdeményezéséhez: június 25-én 18 órai kezdettel nemzetközi jótékonysági néptáncgálát rendeznek a kultúrközpont színháztermében. A belga, bolgár, lett és román együttesek fellépésére - házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes - váltott belépőket a beregszászi járásban fekvő Mezővári község új óvodájáért indított adománygyűjtésre fordítják.

Mezővári új óvodája javára eddig több mint harmincmillió forintot adtak össze hódmezővásárhelyi magánszemélyek és vállalkozások. A szombati néptáncgála bevételét a 3400 lelkes kárpátaljai település, a kor követelményeinek megfelelő, négycsoportos óvodájának megépítésére ajánlja fel a vásárhelyi művelődési központ. A esten hat együttes ad műsort: Lettországból a családot jelentő Saime mellett, a Laismena Néptáncegyüttes is fellép. Utóbbi magyar fordításban a kora hajnali első napsugarakat jelenti; az azonos nevű tánccsoport pedig a napfényhez hasonlóan üdítő, vidám, kellemes produkciót kínál Latgale régió népi kultúrájából. A belga Jan Pirrewit gyermek néptáncegyüttes Schotenből, Antwerpen mellől érkezik. A 4 és 14 év közötti fiatalokból álló csoport produkciója az 1900-as évek belga falvainak békés életét szemlélteti, bemutatva a piac és a vásárok nyüzsgő, mesés életet hangulatát. A bolgár FTF "Bozhentsi" együttes koreográfiájában több néprajzi régió hagyománya találkozik. A Maros megyei Szászrégenből érkező Doina Muresului együttes közel félszáz tagja tánccal és énekkel mutatja be a román népművészet jellegzetességeit. Az est házigazdája a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttes lesz, akik repertoárjában a történelmi Magyarország táncainak feldolgozása szerepel, így műsorukban Felső-Tisza menti és beregvidéki táncokat is felvillantanak. A mezővári óvodáért rendezett néptáncgála június 25-én, szombaton 18 órakor kezdődik a BFMK színháztermében, az eseményen köszöntőt mond

Cseri Tamás

önkormányzati képviselő. A 900 forintos belépőt megvásárló érdeklődők a város nemes kezdeményezését támogatják. További adományokat a 11500092-11088592 bankszámlaszámra lehet utalni vagy befizetni a Polgármesteri Hivatal pénztárában, illetve a Fontana Credit Takarékszövetkezet helyi fiókjában. A héten az önkormányzat adománygyűjtő ládákat is kihelyezett a város frekventált pontjaira; szombaton este a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban is adakozhatnak a vásárhelyiek nehéz sorsú kárpátaljai nemzettársaink megsegítésére.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.