Kultúra

Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka

Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka

2015. február 22., vasárnap
Szik Mátyás másodszor lett Magyarország sommelier bajnoka

Szik Mátyás másodszor nyerte el a Magyarország Sommelier Bajnoka címet a vasárnap Budapesten megtartott Magyar Sommelier Bajnokságon.

A Magyar Sommelier Szövetség (Masosz) évente rendszeresen biztosít szakmai megmérettetési lehetőséget a hazai sommelier szakma kiválóságainak. A bajnokság célja ezúttal is a magas szintű, nemzetközi szabályoknak megfelelő versenyzési lehetőség megteremtése volt a magyarországi sommelier szakmában dolgozóknak - tájékoztatta az MTI-t vasárnap a Masosz. A bajnokságot ebben az évben is a Kávébár Bazár keretein belül rendezték meg a Hotel Corinthia Rendezvényközpontban,

Fazekas Sándor

földművelésügyi miniszter fővédnökségével. A döntőn személyesen is megjelent

Gál Péter

helyettes államtitkár mint a zsűri tiszteletbeli elnöke - közölte a Masosz. A verseny a zártkörű középdöntővel kezdődött, a résztvevők tesztlap kitöltésével szőlészeti és borászati tudásukról adtak számot, valamint a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra vonatkozó kérdésekre feleltek. Mindezek mellett párlatokat és borokat kellett írásban jellemezniük, majd egy bort dekantáltak és mutattak be szóban egy választott idegen nyelven. Az elméleti és gyakorlati feladatok alapján a legjobb eredményt elért három versenyző jutott a 15 órakor kezdődött döntőbe. A döntő előtti szünetben adták át öt kategóriában a 2014-ben alapított Par Excellence a magyar borkultúráért díjat: idén

Alkonyi László

a szakíró,

Bándoli Attila

(Gundel étterem) a vendéglátás,

Heimann Zoltán

szekszárdi borász a termelő,

Káli Ildikó

az oktató,

Szalay Péter

(IFDT) pedig a kereskedő kategóriában vehették át a plakettet. A nyilvános döntőbe jutott versenyzők éttermi körülmények között, a sajtó és a közönség előtt mérték össze tudásukat. Felkészültségükről a pezsgő felszolgálásától a hibás borlap javításán és az italajánláson keresztül a dekantálásig adtak számot, ezután borokat és különböző párlatokat jellemeztek, majd a versenyt közös meglepetés feladat zárta, melynek során fűszereket kellett felismerniük a versenyzőknek illatuk alapján. A szakmai zsűri munkájában részt vett

Nagy Judit, Csizmazia László, Gianni Annoni

és

Niklai Ákos

, a zsűri elnöke

Fabók Mihály

Örökös Magyar Sommelier bajnok volt. Az első helyezést és egyben a Magyarország Sommelier Bajnoka 2015. címet

Szik Mátyás

, a Prime steak and wine sommelier-je nyerte el, a második helyen

Vagra Norbert

(Onyx), míg harmadikként

Angerman László

(Innio) végzett.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.