Kultúra

Szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket Doberdónál

Szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket Doberdónál

2014. december 2., kedd
Szegedi és temesvári katonáknak állítottak emléket Doberdónál

Információs és útbaigazító táblákat helyeztek el San Martino del Carso településen a Doberdó-fennsíkon harcoló szegedi 46. és a temesvári 61. gyalogezredek emlékműveinél és a helyi múzeum előtt magyar és olasz civil szervezetek önkéntesei – tájékoztatta a szegedi Meritum Egyesület az MTI-t.

Mindkét ezred még a háború alatt otthagyta a maga emlékjelét egykori táborhelyének központjában. A tájkép azonban az elmúlt egy évszázad alatt jelentősen átalakult, az egykori csatahelyszínt elnyelte a bozótos erdő. A Meritum Egyesület és a Gruppo Speleologico Carsico egyesület önkéntesei ösvényt vágtak és megtisztították az emlékművek környékét, újból megrajzolták a megfakult feliratokat. A négy nyelven - olaszul, magyarul, angolul és a helyi kisebbségre tekintettel szlovén nyelven - kihelyezett információs táblákra korabeli fényképek is felkerültek, amelyek segítik az emlékművek egykori környezetének beazonosítását. A temesvári emlékkő melletti táblán egy fiatal zászlós, Márton Áron portréjával is találkozhat a látogató. Erdély későbbi katolikus püspöke a temesvári 61. gyalogezredben nyolc hónapon át harcolt a Doberdón, és itt is sebesült meg 1916. július 19-én. Információs táblát helyeztek el a San Martino del Carsoban működő első világháborús múzeum épülete előtt is. A tabló a Doberdó-fennsíkon ma fellelhető emlékhelyeit veszi számba négy nyelven. Magyar nyelvű kiállítási vezetőt is készült a helyi múzeum számára, ahol a tárlat anyagának döntő része az ottani harcok emlékét őrzi, nagyon sok köthető a magyar katonákhoz. A dokumentum tartalmazza az egykor itt harcoló magyarországi ezredek felsorolását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.