Kultúra

Vasárnap nyílik a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat

Vasárnap nyílik a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat

2014. október 3., péntek
Vasárnap nyílik a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat
vasarhelyi_oszi_tarlat

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, valamint Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója nyitja meg vasárnap délben a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlatot Hódmezővásárhelyen, az Alföldi Galériában.

Vasárnap délben fény derül arra, hogy ki kapja az idei Vásárhelyi Őszi Tárlat fődíját, a hazai kiállítások között legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos pénzjutalommal járó Tornyai-plakettet. Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező kortárs művészeti seregszemléje október 5-én, vasárnap déli 12 órakor nyílik meg a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. Az eseményen köszöntőt mond Almási István Hódmezővásárhely polgármestere, a kiállítást

Lázár János

országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter és

Fabényi Júlia

, a Ludwig Múzeum igazgatója nyitja meg, közreműködök

Udvaros Dorottya

Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő. Ekkor adják át a 61. Vásárhelyi Őszi Tárlat díjait, többek között a hódmezővásárhelyi önkormányzat és a Magyar Művészeti Akadémia által közösen alapított Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat is. A Vásárhelyi Őszi Tárlat Magyarországon egyedülálló módon, 1954 óta minden esztendőben megrendezésre kerülő kortárs képzőművészeti kiállítás. Egyediségét töretlen hagyománya, folyamatossága, magas szakmai színvonala, valamint az adja, hogy valamennyi képzőművészeti ág képviselteti magát. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen, mint a Velencei Biennále –, hogy immár hat évtizede folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét. A Vásárhelyi Őszi Tárlat a legjelentősebb magyarországi kiállításnak tekinthető, ugyanis itt történik meg a kortárs művészet „kvalifikációja”, az alkotók itt mérhetik le, hol állnak a hazai mezőnyben - vallják a tárlat szervezői. A december 7-éig látogatható kiállításon, melynek meghatározó műfaja a festészet, 155 művész 213 alkotását láthatja a nagyközönség. A kiállított alkotások között 122 festmény, 31 grafika, 56 plasztika és négy egyéb mű szerepel. A tárlatot rendező

Nagy Imre

művészettörténész úgy igyekezett összeállítani a kiállítás anyagát, hogy a termekben a hangulati feszültségek és kontrasztok is felszínre kerüljenek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.