Kultúra

Az ókori Afganisztán kincseiről a Tornyai-múzeumban

Az ókori Afganisztán kincseiről a Tornyai-múzeumban

2014. április 22., kedd
Az ókori Afganisztán kincseiről a Tornyai-múzeumban
afganisztan

Afganisztánba, a "kis réz kút" páratlan ókori lelőhelyére vezeti a Tornyai János Múzeum Korok, kultúrák, lelőhelyek régészeti előadássorozatának hallgatóságát Paluch Tibor, a szegedi Móra Ferenc Múzeum régésze április 23-án, szerdán délután 5 órai kezdettel.

Paluch Tibor

2012 májusa és 2013 júliusa között 14 hónapot töltött az afganisztáni Mes Aynakban. Egy nemzetközi csapat tagjaként vett részt a területen található ókori település régészeti feltárásában. A terület Kabultól délkeletre, mintegy 35-40 km-re helyezkedik el, az afganisztáni Logar provinciában. Az egykori település hosszú-hosszú feledésben töltött idő után 1963-ban került elő, amikor egy francia geológus Logar tartomány feltérképezésére indult. Mes Aynak beszélő neve keltette fel az érdeklődését, amely dári nyelven „kis réz kutat” jelent. Az eredmények azt mutatják, hogy a területen a Kusán Birodalom eddig ismeretlen központja helyezkedett el, amely jelentőségét a Selyemútban betöltött szerepének és az ókorban is működő rézbányáinak köszönhette. A Fénykora a Kr. e. 1 – Kr. u. 5. század közé keltezhető. Paluch Tibor szerdai előadásában elsősorban az előkerült régészeti leletanyagot mutatja be. A hangsúly az európai szemnek kissé szokatlan monumentális emberábrázolásokon kívül a feltáráson napvilágot látott érem- és ékszerkincseken van, amelyek jelentősége és értéke az 1970-es évek végén előkerült baktriai kincsekhez fogható.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.