Kultúra

Temesvári alkotótársak a REÖK pop-up műtermében + FOTÓK

Temesvári alkotótársak a REÖK pop-up műtermében + FOTÓK

2013. december 7., szombat
Temesvári alkotótársak a REÖK pop-up műtermében + FOTÓK
reok_kiallatas_mj 014

Két új alkotótárs érkezett a Reök-palota festőműhelyébe, hogy együtt dolgozzanak a helység rezidensével, Árnyas Koppánnyal. A temesvári festőművészekkel szombaton találkozhatott először - de nem utoljára - a szegedi közönség.

Az októberi

Enter-fesztivál

óta élénk kortárs képzőművészeti élet tölti meg a Reök-palota termeit. Az úgynevezett Hatos szoba, ahol

Árnyas Koppány

festőművész tevékenykedik, szombatonként minden látogató előtt nyitva áll, hogy közelebbről is megleshesse egy-egy alkotás születésének, vagy utolsó fázisainak ecsetvonásait. A szegedi művész első alkotótársa akkor

Ricz Géza

volt, december 14-ig viszont két temesvári vendéget köszönt a szecessziós épület falai között, mégpedig

Costin Brateanut

és

Tar Bélát

. A festőkkel és a helyiség rezidensével december 7-én

Balog József

beszélgetett, aki arról faggatta őket, miben lesz más közönség előtt dolgozni, s hogyan inspirálja őket ez az új, ám izgalmas feladat. Tar Béla elárulta, izgatottan tekint a kihívás elé, ugyanis Temesváron még nem volt arra példa, hogy kíváncsi és fürkésző szemek előtt kelljen alkotnia. Vele szemben Costin Brateanu már rutinosabban mozog a mindenki számára nyitott szalonban, korábban Pécsen részt vett egy hasonló akcióban; nem mellesleg ott ismerkedett össze a házigazdával is.

reok_kiallatas_mj 015

Művésztáborok. Itt ismerkednek meg, cserélnek tapasztalatot, s osztják meg egymással hullámvölgyeik okait a szakma különféle tagjai. Mint ahogy Árnyas fogalmazott, munkájuk javarészt magányos időtöltés a festővászon előtt, ezért az ilyen és ehhez hasonló események alkalmat nyújtanak arra, hogy a "nehéz művészemberek" kibeszéljék gondjaikat, de sokszor életre szóló barátságok is köttetnek. Tar például ezeken a napokon szokott feltöltődni, a mozdulat másodpercének megragadásáról ismert gesztikuláris absztraktjai a táborban születnek, majd otthoni műhelyében öltenek végső formát. "Minél nagyobb egy város, annál nagyobb a művészélet" - felelte Tar arra a kérdésre, milyen kulturális élet jellemi a határon túli nagyvárosokat. Míg Temesvár művészei inkább az avantgárd stílust képviselik, addig Clujon a klasszikus formákat kedvelik, de természetesen a fővárosban pezseg leginkább a művészélet. Brateanu szerint rá kifejezetten termékenyen hat, ha a megszokott környezetéből egy új, majdhogynem ismeretlen közegben alkothat. Mikor legutóbb Szegeden járt 3-4 nap alatt több mint 10 festmény született a kezei alatt a tőle megszokott spontaneitás jegyében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.