Kultúra

Lackfi János: eszményt nem, élhető világot lehet létrehozni

Lackfi János: eszményt nem, élhető világot lehet létrehozni

2013. december 14., szombat
Lackfi János: eszményt nem, élhető világot lehet létrehozni
lackfi_janos01_gs

Kedden a Somogyi-könyvtár vendége volt Lackfi János író, költő, műfordító, akit a december 6-i budapesti díjátadó gálaesten Príma Primissima Díjjal jutalmaztak magyar irodalom kategóriában. Az alkalmon kapva a SZEGEDma.hu rövid interjút készített a művésszel a rangos elismerésről.

- A teljesség igénye nélkül: József Attila-, Déry Tibor-, Illyés Gyula-díj, illetve most már Príma Primissima Díj – mit jelentenek egy íróember karrierútjában az elismerések? Célt, állomást, vagy esetleg csak afféle hozadékai ezek a munkának?

- Afféle útjelzők ezek, mint a mezsgyekarók. Nyilván nem díjakért ír az ember, hanem a közönségnek, hiszen ez nem díjlovaglás, ahol valaki elviszi a kupát. Itt sokunkat olvasnak, mindenkit másért. Mindemellett nagy öröm és megtiszteltetés, különösen a Príma Primissima Díj, amelyet rendszerint hosszú, munkás életutak elismeréseként szoktak odaítélni. Igazán megtisztelő, hogy 42 évesen átvehetem. Leltárkészítésre is sarkall, hiszen én többnyire inkább előre tekintek, mohón a feladatokra, a kihívásokra. Ritkán nézek hátra, így aztán kicsit meg is döbbentett, amikor belegondoltam, mennyi mindenbe ártottam bele magam az elmúlt idestova huszonegynéhány évben: drámák, tanítás, fordítások, dalszövegek, konferálás, utazások, előadások, tévéműsorok, cikksorozatok sokasága... Ha viszont jelképesen egy egész ország visszajelzi, hogy értékteremtői között tart számot, az erőt is ad a folytatáshoz. Jó néhány regényt szeretnék megírni, úgyhogy kutyakötelességem erre összpontosítani.

- Mennyiben minősül megerősítésnek egy ilyen díj, a háttérben jelent-e apró motivációt a továbblépésre, változtatásra, új ösvények keresésére?

- A díjat arra adják, ami már megtörtént, vagyis az a barátságos viszony, amelyet én élet és irodalom közt elképzeltem, másoknak is szimpatikus. Azért nem fogok hátradőlni a karosszékében, járom tovább az utam. Azt a fajta bolond tempót, amit hajlamos vagyok diktálni magamnak, egy picit lassíthatom akár – erre ez megfelelő jelzés. Hajlamos vagyok akár önveszélyesen is habzsolni a munkát, most kicsit leállok önmagam hajcsárolásával. Talán lezárult egy korszak, higgadtabb és bölcsebb igyekszem lenni, hogy aztán hopp, egyik pillanatról a másikra fejre áljak csak úgy, a vicc kedvéért. Mert azért még nyugdíjba nem vonulnék. Nagyon sok drámát, prózát, verset, műfordítást, tudok magam mögött, és mostantól érdemes lehet afelé haladnom, ami a legfontosabb, és amire később nem lesz módom, esetleg időm.

lackfi_janos02_gs

- Mire gondol pontosan?

- A regényekre és a családra. Tavasszal persze jönnek újabb fellépések, de addig az ünnepeket is és az íróidőt is teljességgel kéne megélni. Aztán megy szépen a kreatívírás kurzusom is, illetve lesz egy Zenés Versimpró-sorozat, költőkkel, zenészekkel: ez afféle költészeti látványpékség frissen, helyben kisült versekkel. Folytatódik a Lyukasóra műsor klubváltozata, tehát sok minden megy majd párhuzamosan. Nem változtatok a sokféleségen, csak igyekszem áthelyezni a súlypontot.

- A díjak mellett milyen egyéb elismerésekben részesülhet egy művész?

- Több komponensből áll össze a dolog. Nyilván számít a pályatársak a visszajelzése. Ahogy

Szabó T. Annával

jöttünk ide, jó volt, hogy tudtunk egy kicsit beszélgetni, hiszen olyan ritkán jutunk hozzá. Számít a közönség szeretete, ennek megnyilvánulása, hogy a „Milyenek a magyarok” című, tavalyi könyvem 16.000 példányban fogyott el. Nem akármilyen szám ez! E könyv folytatása, a „Milyenek még a magyarok” pedig jelenleg éppen felfutóban van. Mindezek mellett vannak az embernek belső jelzői is, tehát nem csak az a fontos, hogy kívülről milyen visszajelzések érkeznek, hanem, hogy belülről annak a fajta eszménynek, annak a fajta esztétikának, annak a típusú gondolkodásnak, ami engem jellemez, ilyen sokféle fénytörésben megfelel-e az, amit éppen csinálok.

- És megfelel?

- Nagyon remélem. Addig kísérletezek, amíg a majonéz össze nem áll. Persze AZ eszményi művet nem lehet létrehozni, ha ez egyszer megszületne, akkor soha többé semmit nem kellene írni. Mini-világokat lehet létrehozni, amikbe az olvasó beleélheti magát, beléphet, majd lendülhet tovább a következő izgalmas világ felé. Merem remélni, hogy élhető világokat hozok létre a papíron, a visszajelzések egyelőre arra utalnak, hogy ez sikerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.